El Clínic de Barcelona, atacat per un ransomware que afecta les urgències, el laboratori i la farmàcia

L'Hospital Clínic de Barcelona ha estat víctima d'un ciberatac, segons ha notificat el mateix hospital a l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya aquest diumenge, al voltant de les 11.17 hores. Es tracta d'un ciberatac de ransomware, que xifra i sol robar les dades d'un sistema per sol·licitar un rescat, que afecta els serveis d'urgències, laboratori i farmàcia del centre. Cap a les 11:30 hores s'ha iniciat el desplegament del pla dactuació per donar resposta a l'incident, dins del qual hi ha conèixer l'afectació que ha comportat l'atac, segons ha informat el Govern en un comunicat.

L'atac ha obligat a fer tots els tràmits informàtics a mà i complica l´accés als historials dels pacients

L'Hospital Clínic de Barcelona ha patit aquest diumenge, abans del migdia, un ciberatac que afecta els serveis d'urgències, el laboratori i la farmàcia. L'hospital s'ha coordinat amb el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) perquè no traslladi malalts al centre i els derivi a altres hospitals de la ciutat, encara que si arriben pel seu propi peu els atén. El centre hospitalària precisa sobre l'impacte de l'atac que “moltes de les activitats que es feien amb sistemes cal fer-les a mà, com ara inventaris o registres de pacients”, però no informa si afecta les dades o els historials de pacients. El secretari general de CCOO a l'hospital, Àlex Duque, assegura que els ciberdelinqüents no han robat dades dels pacients.

Una infermera del servei de transfusions, Mireia Gómez, en declaracions a l'ACN, ha lamentat la situació «no donem abast. És un risc per a la gent que pugui venir aquí a tractar-se i que no se la pot atendre bé». Segons ella, els responsables d'informàtica estan iintentant solucionar «tots els problemes» però encara no saben quan ho podran resoldre: «Ens diuen que potser triguen dos dies o potser una setmana… de moment hem de treballar així». Els sanitaris no poden accedir a l'historial de les persones que atenen i ho han de fer «tot a mà». Això està generant algunes dificultats perquè s'han de fiar dels pacients pel que fa a les patologies, com poden ser al·lèrgies a medicaments, indica Gómez. A més, la infermera ha afirmat que “hem arribat aquest matí i ens han dit que des d'ahir a la nit no funciona el sistema informàtic».

Coordinació per atendre urgències

Els serveis d'urgències segueixen atenent els pacients que ja estaven ingressats, que no han estat traslladats a altres centres, però el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) sí que deriva nous pacients a altres hospitals de la ciutat, així com els codis per ictus o infart. Segons ha informat el Govern mitjançant un comunicat, mentre se soluciona el problema, els serveis afectats s'han coordinat amb la Conselleria de Salut de la Generalitat i altres hospitals de Barcelona per derivar els pacients d'urgències. En canvi, el centre sí que accepta pacients que arriben pel seu propi peu a les seves urgències. Tampoc no s'ha traslladat cap dels pacients que estan ingressats en planta.

L'Hospital Clínic només mantindrà les urgències

L'Hospital Clínic continua treballant per resoldre la incidència, però mitjançant un comunicat ha informat que aquest dilluns només es mantindrà l'activitat a urgències i hospitalització a les seves tres seus (Villarroel, Plató i Maternitat). Així com funcionarà també l'hospitalització domiciliària, els hospitals de dia, radiologia, proves endoscòpiques, exploracions radiològiques, diàlisi i farmàcia ambulatòria. El centre ha comunicat que es desprogramaran les cirurgies electives, el centre dextraccions i les consultes externes.

Font: https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/488242/comunicat

Comparteix aquest contingut:

Deixa un comentari

Alertes de seguretat

Estigues informat, rep-les al teu email
Consulta les últimes alertes