Vanuatu: un país sencer paralitzat per un atac de ransomware

La República de Vanuatu, és un país insular localitzat a l'oceà Pacífic Sud. L'arxipèlag, que és d'origen volcànic, se situa a uns 1.750 km a l'est d'Austràlia, 500 km al nord-est de Nova Caledònia, a l'oest de Fidji i al sud de les Illes Salomó, a prop de Nova Guinea. És un país petit, segons el cens del 2014 són 266.937 habitants, encara que actualment s'estima que hi podria haver unes 315.000.

A principis d'aquest mes ha patit un ciberatac que ha suposat tota una garrotada per a les seves comunicacions i infraestructures oficials, ja que ha afectat el funcionament de la intranet, que serveix de base a hospitals, escoles i serveis d'emergència. L'incident va llençar les pàgines web del parlament, la policia i l'oficina del primer ministre, així com tots els serveis i departaments governamentals. A més, va deixar inoperatiu el sistema de correu electrònic.

El tancament ha deixat tota la població de la nació, lluitant per realitzar tasques bàsiques com pagar impostos, facturar factures i obtenir llicències i visats de viatge.

En lloc de transferències electròniques, a les persones se'ls ha pagat amb xecs. Un funcionari va relatar l?experiència de caminar d?un departament a un altre per obtenir els controls i les aprovacions pertinents d?una sol·licitud. Altres han estat prenent notes manualment.

Així, durant els darrers 11 dies els ciutadans han vist com no podien fer coses com pagar impostos obtenir llicències i visats de viatge, etc. Els funcionaris han hagut de recórrer a fer tots aquests tràmits de forma manual, amb els consegüents retards i traves burocràtiques que implica.

El ministre de Relacions Exteriors de la Xina, Wang Yi, va visitar Vanuatu al juny

Tot i això, alguns empleats de les administracions han explicat que estan usant els seus comptes de correu personal per intentar agilitzar les gestions. Pel que fa als pagaments, s'estan acceptant pagaments amb xecs.

La BBC ha pogut parlar amb alguns funcionaris que asseguren que tot va començar a fallar el passat 4 de novembre. S'especula que els responsables de l'incident podrien tenir una motivació econòmica, ja que haurien arribat a exigir un rescat que el govern de Vanuatu s'hauria negat a pagar. Així, tenim de nou un altre cas ransomware en escena.

Ara com ara no s'ha revelat qui són els atacants oa quant puja el rescat exigit. Tampoc no hi ha informació de com es va produir l?atac i quines proteccions tenia el país.

La república de Vanuatu s'ha compromès a actualitzar el sistema informàtic i li ha demanat a la seva veïna Austràlia que li doni un cop de mà per restaurar tota la seva xarxa.

Font: BBC

Comparteix aquest contingut:

Deixa un comentari

LIVE WEBINAR | 26/10/23

Com implantar un SOC 24/7 amb Sophos MDR

Alertes de seguretat

Estigues informat, rep-les al teu email
Consulta les últimes alertes