Vishing amb la 4a vacuna de la COVID

Les autoritats sanitàries han alertat d'una estafa que s'està donant aquests dies i que consisteix en trucades a particulars per posar la quarta dosi de la vacuna.

Els ciberdelinqüents, que truquen fent-se passar per personal del ministeri de sanitat, coneixen el nom de la víctima, així com el correu electrònic, adreça i número de telèfon mòbil. D'aquesta manera, es guanyen la confiança de les persones i després demanen que se'ls faciliti un codi que la víctima ha rebut per SMS i que serveix per accedir al mòbil.

En relació amb aquest tipus de frau, el Departament de Salut, ha recordat a les seves xarxes que el personal de la Salut no demana dades personals per telèfon i recorda que encara no ha començat la 4a dosi de vacunació.

Salut no està subministrant la 4a vacuna de la COVID

Les persones que estan rebent aquests dies les trucades dels estafadors estan sent víctimes de vishing, una tècnica en què els delinqüents enganyen les persones afectades telefònicament suplantant la identitat d'algun organisme o empresa.

És important que qualsevol trucada d'una persona desconeguda la rebem des d'una consciència crítica i recordem que els organismes oficials no ens demanen informació personal o confidencial per telèfon.

Des de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya explica mitjançant la infografia següent com identificar el vishing i com prevenir-lo.

Infografia d'internetsegura.cat

Què fer si reps aquesta trucada

  • Si et truquen aquests dies des del Ministeri de Sanitat, sospita. Sempre que rebem trucades no desitjades, fins i tot si la persona que truca diu que és un representant d'un servei o d'alguna entitat que sigui familiar, com en aquest cas el Ministeri de Sanitat, cal percebre-la des d'una consciència crítica.
  • No donis a la persona que truca la teva informació personal o confidencial (nombre de targeta, adreça, sou, etc.).
  • No segueixis les instruccions de la persona que truca, com ara clicar un enllaç, rebre un codi per sms, o escriure la teva informació personal a la web on et dirigeixin.
  • Si tens dubtes, truca al 012 i contrasta que sigui veritat la informació que diuen.

En cas de caure a l'estafa recomanem actuar ràpidament

Si heu tret diners del vostre compte bancari, contacteu de seguida amb l'entitat bancària. Si el problema el tens a nivell informàtic, (com ha piratejat el telèfon mòbil) contacta amb un professional que ho pugui arreglar.

Recordeu que aquests fraus són sempre denunciables.

Aquests ciberdelictes em seguiran afectant?

Malauradament, aquest tipus de delicte podran patir moltes persones en un futur.

Tal com va fer públic l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, el maig del 2021, les empreses Facebook i Phonehouse van ser víctimes d'un atac de robatori de dades. A conseqüència daquest fet, amb la enginyeria social, 700.000 clients catalans de phonehouse i gairebé 2 milions d'usuaris catalans de facebook es van veure afectats per aquest ciberatac i les seves dades personals van quedar exposades.

Aquest és un dels motius pels quals podem ser víctimes d'estafes com les que estem veient aquests dies i la previsió és que se segueixin donant. Per això és important que sapiguem com actuar davant de trucades i missatges sospitosos i recordem aquests consells.

Informació de vishing a Internetsegura.cat

Comparteix aquest contingut:

Deixa un comentari

Alertes de seguretat

Estigues informat, rep-les al teu email
Consulta les últimes alertes