Ciberatac a l'Ajuntament de Sevilla posa de manifest la importància de la conscienciació en ciberseguretat

L'Ajuntament de Sevilla ha estat víctima d'un ciberatac que ha paralitzat els sistemes informàtics. Els hackers han xifrat les dades amb un ransomware i exigeixen un rescat d'1,5 milions d'euros. Fonts municipals han descartat, no obstant, qualsevol tipus de negociació amb els delinqüents.

Foto: CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

L'Ajuntament ha demanat als ciutadans que tinguin precaució amb els correus electrònics que rebin de l'Ajuntament, ja que els hackers podrien enviar correus electrònics fraudulents on demanin informació personal.

L'incident va obligar a prendre mesures dràstiques per protegir la informació i resoldre la situació. Segons informa la premsa local, els funcionaris municipals han rebut el missatge següent:

«Apagueu els ordinadors per precaució davant del que es presumeix que ha estat un atac informàtic. Va per a llarg».

L'Ajuntament es va posar immediatament en contacte amb els cossos i les forces de Seguretat de l'Estat i ha confiat la investigació del cas al Centre Criptològic Nacional (CCN-CERT). A més, els tècnics municipals treballen en col·laboració amb personal extern especialitzat.

Avís de l'Ajuntament de Sevilla
Avís de l'Ajuntament de Sevilla

L'origen de l'atac?

S'especula que ha estat per mitjà del RDP 'Remote Desktop Protocol', o 'Procol d'Escriptori Remoto', una tecnologia que permet controlar a distància els equips informàtics i que, si bé pot resultar còmode en un moment donat, és una gran font de ciberatacs si els ports vinculats a aquest protocol no estan adequadament protegits.

La conscienciació en ciberseguretat és clau

Aquest atac és un exemple dels cada cop més freqüents ciberatacs que estan patint les administracions públiques. En els darrers anys, s'han produït diversos ciberatacs a ajuntaments, diputacions, governs regionals i centrals.

Aquests atacs posen en perill la seguretat de les dades dels ciutadans i la capacitat de les administracions públiques per prestar serveis.

La conscienciació en ciberseguretat és essencial per prevenir aquests atacs. Les organitzacions han d'educar els seus empleats sobre les amenaces cibernètiques i com protegir-se.

Els ciutadans també han d'estar conscienciats sobre la ciberseguretat. Han de prendre mesures per protegir les seves dades personals i evitar caure a les trampes dels hackers

Actualització 16/10/2023:

L'Ajuntament de Sevilla ha restablert aquest dilluns la seu electrònica, que es va veure afectada per un ciberatac el 29 de setembre passat. El consistori ha ajustat els terminis dels serveis afectats, que es podran fer de forma presencial o telefònica.

Els serveis que encara no estan disponibles són els que requereixen certificat electrònic, com ara la tramitació de llicències, subvencions o impostos. L'Ajuntament ha habilitat un número de telèfon gratuït, el 010, per atendre les consultes dels ciutadans.

Comparteix aquest contingut:

Deixa un comentari

Calendari ciberseguretat /24

LIVE WEBINAR | 1/2/2024

Com protegir el teu Active Directory d'atacs Ransomware amb Tenable

Alertes de seguretat

Estigues informat, rep-les al teu email
Consulta les últimes alertes