El primer cuc informàtic de la història fa 34 anys

El 2 de novembre del 1988, la història d'Internet i la seguretat informàtica va canviar radicalment. El cuc Morris, alliberat aquell dia a les 6 PM, va paralitzar Internet i va causar el major dany per malware vist fins ara, aprofitant les vulnerabilitats de milers d'ordinadors i paralitzant-ne els sistemes. L'activitat normal dels equips afectats es va veure interrompuda i les connexions van quedar obstruïdes durant diversos dies, a mesura que el primer codi maliciós per a plataformes múltiples s'estenia per Internet.

Greu afectació a la xarxa d'Internet (Arpanet)

Cap altre cas en tota la història del codi maliciós va tenir el mateix abast que el cuc Morris. Va atacar 6.000 dels 60.000 ordinadors connectats a Internet, de les quals moltes van romandre infectades durant gairebé 72 hores. Va descarregar arxius inusuals als directoris d'algunes màquines i els sistemes van començar a funcionar cada vegada més lent, a mesura que s'anaven executant més processos, com va assenyalar en aquell moment el professor Eugene H. Spafford de la Universitat de Purdue.

Durant unes 72 hores, aproximadament el 10% de totes les màquines d'Arpanet es van veure afectades pel cuc Morris.

Algunes màquines fins i tot s'apagaven després d'infectar-se reiteradament, atès que el cuc estava dissenyat per replicar-se a les xarxes informàtiques i realitzar accions malintencionades, com consumir els recursos de la màquina.

Una de les coses més preocupants va ser que les principals universitats i institucions governamentals nord-americanes estaven connectades a ARPANET en aquest moment. Per tant, els ordinadors pertanyents a la NSA, al MIT i al Pentàgon també es van veure afectades.

Tot i que el disseny del cuc podria haver semblat sofisticat per al món exterior, la seva ràpida propagació va tenir més a veure amb el fet que va ser un atac inesperat. El cuc en si estava ple de falles; el seu èxit es va deure més a la sort que a les habilitats de programació del seu creador.

Això fet va marcar el començament de la creació de malware amb intencions malicioses.

Us mostrem un dels primers documentals d'Informe Semanal emesos a Televisió Espanyola dedicat als virus informàtics.

Per aquest motiu, cada 30 de novembre l'Association for Computing Machinery (ACM), va decretar el Dia Internacional de la Seguretat de la Informació el “Computer Security Day”, que es recordaria a totes les persones l'obligació i la necessitat que tenen de protegir les dades de qualsevol tipus d'acció corrupta que pot passar en el pla digital.

A Infordisa som coneixedors de la importància que té la ciberseguretat, per això prenem un ferm compromís amb la formació i conscienciació en ciberseguretat.

Cucs informàtics actualment

És evident que el cuc Morris va ser el primer de molts malwares que es van basar en aquest descobriment per atacar usuaris. Actualment, els cucs informàtics es poden observar a malwares que poden saltar d'un dispositiu a un altre a través de la xarxa.

Atès que avui dia les xarxes wifi solen utilitzar-se tant, els cucs informàtics més nous són capaços d'infectar cada dispositiu que s'hi connecta. A causa de l'avançat nivell de desenvolupament dels cucs més recents, és possible que aquests afectin els nostres dispositius mòbils i, fins i tot, qualsevol aparell que sigui capaç de connectar-se a internet (des d'una impressora fins a una càmera de seguretat).

Comparteix aquest contingut:

Deixa un comentari

Calendari ciberseguretat /24

LIVE WEBINAR | 1/2/2024

Com protegir el teu Active Directory d'atacs Ransomware amb Tenable

Alertes de seguretat

Rep les més importants al teu email