DOS

En seguretat informàtica, un atac de denegació de servei, Anomenat també atac DOS (Per les sigles en anglès, Denial oService), És un atac a un sistema d'ordinadors o xarxa que causa que un servei o recurs sigui inaccessible als usuaris legítims. Normalment provoca la pèrdua de la connectivitat amb la xarxa pel consum de l'ample de banda de la xarxa de la víctima o sobrecàrrega dels recursos computacionals de el sistema atacat.

Un exemple notable d'això es va produir el 27 de març de 2013, quan l'atac d'una empresa a una altra inundar la xarxa de correus brossa provocant un alentiment general d'Internet i fins i tot va arribar a afectar punts clau com el node central de Londres.

Els atacs DoS es generen mitjançant la saturació dels ports amb múltiples fluxos dinformació, fent que el servidor se sobrecarregueu i no pugueu continuar prestant el vostre servei. Per això se l'anomena denegació, Ja que fa que el servidor no pugui atendre la quantitat enorme de sol·licituds. Aquesta tècnica és usada pels crackers o pirates informàtics per deixar fora de servei servidors objectiu. A nivell global, aquest problema ha anat creixent, en part per la major facilitat per crear atacs i també per la major quantitat d'equips disponibles mal configurats o amb fallades de seguretat que són explotats per generar aquests atacs. Es veu un augment en els atacs per reflexió i d'amplificació per sobre l'ús de botnets.

Una ampliació de l'atac DOS és l'anomenat atac de denegació de servei distribuït, També anomenat DDoS (Per les sigles en anglès, Distributed Denial oService) El qual es porta a terme generant un gran flux d'informació des de diversos punts de connexió cap a un mateix punt de destinació. La forma més comuna de realitzar un DDoS és a través d'una xarxa de bots, sent aquesta tècnica el ciberatac més usual i eficaç per la seva senzillesa tecnològica.

En ocasions, aquesta eina ha estat utilitzada com un bon mètode per comprovar la capacitat de trànsit que un ordinador pot suportar sense tornar-se inestable i afectar els serveis que presta. Un administrador de xarxes pot així conèixer la capacitat real de cada màquina.

Diagrama d'un atac DDoS usant el programari Stacheldraht
Diagrama d'un atac DDoS usant el programari Stacheldraht
« Índex del glosari

Calendari ciberseguretat /24

LIVE WEBINAR | 1/2/2024

Com protegir el teu Active Directory d'atacs Ransomware amb Tenable

Alertes de seguretat

Estigues informat, rep-les al teu email
Consulta les últimes alertes