Malware, la nova arma per a la Ciberguerra

L'esclat de la guerra entre Rússia i Ucraïna ofereix una nova perspectiva sobre el futur de la ciberguerra i la seguretat. Els titulars de les notícies són plens d'informes sobre extensos atacs electrònics abans de la invasió física real.

Microsoft va informar que va detectar un malware recentment descobert anomenat Foxblade involucrat en importants atacs contra la infraestructura crítica d'Ucraïna. També van informar que aquests atacs estaven estrictament enfocats i no generalitzats com l'atac mundial NotPetya del 2017. Aquests atacs continuen i els experts prediuen que hi haurà atacs indirectes més enllà d'Ucraïna relacionats directament amb les sancions i altres grups de pirates informàtics oportunistes.

Especialistes en ciberseguretat han identificat dos ceps de codi maliciós recents dissenyats per interrompre les operacions diàries de moltes organitzacions objectiu a Ucraïna. Els paràsits en qüestió, WhisperGate i HermeticWiper, van aparèixer al radar el 15 de gener i el 23 de febrer, respectivament. Els dos ceps implementen algorismes destructius per posar de genolls els seus objectius amb seu a Ucraïna.

Ara, més que mai, cal prendre totes les mesures de protecció possibles davant de potencials atacs de codi maliciós i ransomware ja que, encara que en aquest cas hem parlat d'atacs dirigits a nivell nacional, els incidents causats a nivell particular per aquest tipus d'atacs cibernètics són cada cop més freqüents i afecten cada vegada més persones.

5 mesures de precaució que cal prendre:

  1. Configurar el antivirus i antimalware que faci anàlisis regulars.
  2. Habilitar els filtres d'spam per evitar que els correus electrònics de phishing arribin als usuaris finals.
  3. Filtrar el trànsit de xarxa.
  4. Actualitzar sempre tot el programari.
  5. Requerir la autenticació multifactor 2FA.

 

Alerta a CISA.gob: https://www.cisa.gov/uscert/ncas/alerts/aa22-057a

Comparteix aquest contingut:

Deixa un comentari

LIVE WEBINAR | 26/10/23

Com implantar un SOC 24/7 amb Sophos MDR

Alertes de seguretat

Estigues informat, rep-les al teu email
Consulta les últimes alertes