Ordena i protegeix les teves dades amb el Fengshui Digital

L'inici de curs es presenta com un bon moment per ordenar les nostres dades i la informació que hem anat acumulant, així com trobar maneres de protegir-la; a partir d'aquesta idea neix la campanya Fengshui Digital. Una proposta transformadora per part del dia a dia mitjançant l'ordre i els mètodes útils que els facilitaran la gestió de la informació, de les contrasenyes i de les incidències tecnològiques habituals, com ara la migració d'informació entre dispositius.

L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya (ACC), a través del programa d'Internet Segura del Centre d'Innovació i Competència en Ciberseguretat (CIC4Cyber) i amb la col·laboració de diversos ajuntaments (entre ells el de Valls), llança la campanya Fengshui Digital per difondre coneixements necessaris per enriquir la cultura de seguretat digital.

El SOC.infordisa se suma a la difusió d'aquesta campanya i per això us animem a fer ús dels materials realitzats per l'agència: articles, podcasts, un kit per crear credencials robustes i metodologia per ordenar i protegir les vostres dades. Trobareu tots els recursos a https://internetsegura.cat/fengshui-digital/

En què consisteix el mètode fengshui digital?

Redreçar i protegir les dades és fonamental, perquè la informació preada mereix una cura especial, però… però per on comencem?

Les còpies de seguretat permeten assegurar aquella informació que cal preservar per tots els mitjans. Fotos de família i amics, documents d'escola o de treball, vídeos de moments especials… com podem garantir-ne la disponibilitat d'aquesta informació, passi el que passi?

Hem de tenir clar que desar en un únic dispositiu o en un sol suport la informació sensible és un risc innecessari que podem evitar fàcilment.

El mètode per evitar perdre els teus documents digitals consta de 5 fases:

1. Defineix què és essencial per a tu

Els nostres dispositius contenen moltes dades, però no tots tenen la mateixa importància. Tria el gra de la palla i no tractis de la mateixa manera el que pots prescindir i la informació que necessites de debò.

2. Distingeix l'àmbit i la tipologia de les dades

Per fer còpies de seguretat no n'hi ha prou amb prémer un botó! Perquè:

  • Fem ús de dispositius diferents.
  • Fem servir aplicacions i plataformes digitals múltiples.
  • Perquè generem molts tipus de dades que convé ordenar per ser ordenats i trobar-los fàcilment que els necessitem.

3. Estableix una regularitat personalitzada per fer les teves còpies de seguretat

Generem nova informació i emmagatzemem noves dades contínuament. Cal determinar una vigència per a les nostres còpies de seguretat i també establir una periodicitat per efectuar-ne de noves. La freqüència ideal ha de respondre a lactivitat i el ritme de vida de cadascú.

El procediment depèn del sistema operatiu del dispositiu.

4. Sincronitza la informació

Actualment podem sincronitzar tota la informació dels nostres dispositius a través d'Internet. Però necessitem un sistema que ens asseguri mantenir la integritat i coherència de totes les dades de tots els dispositius a través del núvol.

La sincronització permet disposar sempre de tots els canvis de la informació present a dos o més dispositius per mitjà d'Internet.

5. Combina còpies de seguretat locals i còpies de seguretat al núvol

Les còpies de seguretat locals (emmagatzemades en dispositius externs) no requereixen connexió a Internet i podem decidir on les guardem i portar-les on vulguem. L'emmagatzematge al núvol és un servei que ofereixen diverses empreses a diferents preus (fins i tot podem obtenir de limitat gratuïtament).

Cal saber que tant les còpies de seguretat locals com les còpies de seguretat al núvol es poden perdre o fer malbé, per això sempre cal ser caut i previsor i combinar-les.

Així doncs, amb el mètode de fengshui digital podrem tenir ben ordenades i protegides totes les nostres dades digitals.

Per als altres objectes quotidians, ens podrem seguir ajudant amb mètode konmari de Marie Kondo ?

L'ordre ajuda molt a tenir-ho tot organitzat i segur.

Comparteix aquest contingut:

Deixa un comentari

Calendari ciberseguretat /24

LIVE WEBINAR | 1/2/2024

Com protegir el teu Active Directory d'atacs Ransomware amb Tenable

Alertes de seguretat

Rep les més importants al teu email