Podcast de ciberseguretat de Catalunya Ràdio

Aquest és un podcast de Catalunya Ràdio impulsat per la Agència de Ciberseguretat de Catalunya per donar a conèixer els oficis digitals del futur de manera comprensible.

A la secció final titulada «Tip de ciberseguretat», el director general de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya Tomàs Roy ofereix consells pràctics per protegir-se.

Capítol 18. Joana (Nom fictici) - Atendre les víctimes de violència masclista digital

L'anomenarem Joana Tura i des de fa uns anys treballa com a tecnòloga experta a combatre la violència masclista digital. Aquest no és el seu nom real, sinó un pseudònim que fa servir per evitar represàlies dels agressors misògins. La Joana treballa a Fembloc, un projecte pioner que ajuda les persones que han patit, que pateixen o volen prevenir violències masclistes.

Amb el director general de l‟Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Tomàs Roy, fem balanç del podcast.

Capítol 17. Construir larquitectura de la ciberseguretat

Antoni Lorenzana és enginyer en sistemes de telecomunicacions

Aquest enginyer per la Universitat Ramon Llull ens explica què vol dir ser l'arquitecte de la ciberseguretat i la importància que té aquest ofici en la gestió d'equips. Actualment treballa de mànager de ciberdefensa a la multinacional nord-americana DxC Technologies i és d'Almoster, al Baix Camp.

Tipus de seguretat (33'12”) Tomàs Roy ens explica per què els ciberdelinqüents busquen la gent de més de 60 anys per estafar-la.

Capítol 16. Garantir la seguretat de la informació

Olga Forné és directiva d'un departament de seguretat

Ens desplacem a la seu central del Grup Abertis per parlar amb aquesta enginyera superior en telecomunicacions que dirigeix el departament de seguretat, després de passar per diverses consultores importants. És una dona de reptes a qui li agrada resoldre problemes.

Tipus de seguretat (35'18”) Tomàs Roy ens dóna consells per evitar estafes al voltant dels videojocs.

Capítol 15. Ser forense digital

Oriol Rosés és investigador en ciberseguretat

La necessitat d'explicar a jutges i jutges termes molt tècnics com a investigador forense digital ha fet un gran divulgador. En els darrers temps el seu treball des d'INCIDE Digital Data SL s'ha multiplicat de manera exponencial.

Tipus de seguretat (35'12”) Tomàs Roy ens parla de l'anomenat vishing i ens dóna consells per no caure. Són estafes on es recrea una veu a través d'intel·ligència artificial per fer-se passar per algú real.

Capítol 14. Protegir la identitat digital

Selva Orejón és consultora experta en ciberseguretat i identitat digital

Parlem-ne a les oficines d'OnBranding, l'empresa que ha creat. També és divulgadora d'estafes.

Tipus de seguretat (34'10”) Tomàs Roy ens parla de les possibilitats que ofereix tenir una targeta “multiSIM” al telèfon mòbil en matèria de ciberseguretat i quines precaucions cal prendre.

Capítol 13. Programar espais virtuals i la blockchain

Santi Van Gelderen és dissenyador i desenvolupador d'espais virtuals

És graduat en disseny i desenvolupament de videojocs a la Universitat de Girona i té un màster en programació de videojocs a la UOC. Actualment treballa al centre Blockchain Catalunya, el CbCat, que depèn de la Cambra de Comerç de Barcelona.

Tipus de seguretat (30'00”) Tomàs Roy ens parla de l'estafa via SMS, anomenat en anglès “smishing”, i ens dóna consells per no caure.

Capítol 12. Implementar ciberseguretat en grans indústries de servei públic

Maria Taberna és directora de ciberseguretat

A les oficines de Rockwell Automation al World Trade Center, parlem amb aquesta enginyera superior de Telecomunicacions que s'ha especialitzat a protegir la seguretat de les infraestructures crítiques com l'energia, l'aigua i els serveis bàsics per als ciutadans. Va emprendre i ara la seva empresa forma part d?una gran multinacional.

Tipus de seguretat (32'14”) Consells per viatjar i evitar enganxar-te a les wifis que no coneixes.

Capítol 11. Educar en ciberseguretat

Genís Margarit és formador i divulgador de ciberseguretat

Parlem amb el professor i divulgador de la ciberseguretat a una zona de la Universitat Pompeu Fabra on es va crear un invent internacional.

Tipus de seguretat (36'35”) Tomàs Roy ens parla del nom que podem utilitzar com a usuaris i del correu electrònic.

Capítol 10. Crear art digital

Isabel Martínez és artista digital

Ens desplacem a Barcelona Activa, on Isabel Martínez té un racó de creació amb companys d'altres disciplines. Té una trajectòria sorprenent en fotografia publicitària i de moda. Va passar de penjar fotos als inicis d'Instagram a treballar en aquesta xarxa social. Té una visió molt personal i interessant de leconomia datenció.

Tipus de seguretat (33'35”) Tomàs Roy explica els riscos dels Codis QR i què hem de tenir en compte per no caure en cap engany.

Capítol 09. Treballar als e-sports

Jordi Soler és director d´una lliga d´esports electrònics

Som a les instal·lacions de Mediapro on aquest enginyer dirigeix la LVP, la lliga de videojocs professional. Descobrim la seva curiosa trajectòria i els oficis que ha generat aquest sector de competicions de videojocs.

Tipus de seguretat (33'58”) Tomàs Roy explica què són i com treure profit dels gestors de contrasenyes i autenticadors.

Capítol 08. Liderar l'equip de ciberseguretat en una multinacional

Maria Viader Nogués és experta en seguretat, dades i privadesa

Als 30 anys, Maria Viader, enginyera de telecomunicacions, treballa com a responsable de l'equip de ciberseguretat del Grup Volkswagen España Distribución.

Tipus de seguretat (30'10”) Tomàs Roy ens ajuda a protegir-nos dels enganys emocionals que utilitzen els estafadors.

Capítol 07. Certificar proves digitals en un judici

Bruno Pérez Juncà és investigador digital forense

En el marc d'un judici, és el pèrit informàtic qui ha d'aportar proves al jutge de manera totalment objectiva i tècnica. Nascut a Figueres, Bruno Pérez va començar de manera autònoma i autodidacta. Diu que la ciberseguretat és una forma de vida i viu els atacs com un joc i un repte.

Tipus de seguretat (34'26”) Tomàs Roy ens parla de l'anonimat a Internet.

Capítol 06. Gestionar els riscos

Helena Rodríguez és auditora de ciberseguretat

Helena Rodríguez va entrar a la consultora internacional PwC, on s'ha anat formant fins a convertir-se en auditora en ciberseguretat i gestió de riscos. Per ella, la motivació és essencial per poder dedicar-se a aquest ofici, perquè requereix estar aprenent cada dia.

Tipus de seguretat (28'07”) Tomàs Roy repassa una sèrie d'accions i recomanacions per protegir els dispositius i les xarxes domèstiques.

Capítol 05. Trobar forats abans que els ciberdelinqüents

Eloi Manuel és hacker ètic i testador de penetració

Un pentester, versió curta de penetration tester, és algú que es dedica a trobar punts febles als sistemes perquè es puguin corregir. Eloi Manuel és el que es coneix com a hacker ètic, algú que utilitza les seves habilitats per, precisament, ajudar els altres a protegir-se dels ciberdelinqüents. Últimament, s'ha dedicat a descobrir les vulnerabilitats del Blockchain i les criptomonedes.

Tipus de seguretat (35'06”) La clau daccés, un pas intermedi entre les contrasenyes i la seva desaparició.

Capítol 04. Respondre incidents de seguretat en videojocs

Neus Boix és especialista en resposta a incidents ciber

Les empreses requereixen equips de ciberseguretat per preveure i respondre incidents. Neus forma part d'un d'aquests equips a Activision Blizzard King, l'empresa de videojocs amb seu a Barcelona creadora de Candy Crush i que ara també treballa a Call of Duty. Des del 2022, l'empresa forma part del conglomerat de Microsoft.

Tipus de seguretat (33'17”) Descobreix què és una amenaça APT en ciberseguretat i com protegir-nos.

Capítol 03. Investigar el cas Pegasus

Elies Campo és professional de proves de penetració

Elies Campo treballa per trobar solucions tecnològiques per frenar possibles comportaments inadequats. Des del prestigiós The Citizen Lab va detectar l?espionatge del cas Pegasus a polítics i personalitats del món de la societat catalana.

Tipus de seguretat (34'35”) Tomàs Roy explica què és i com funciona el bloqueig dinàmic.

Capítol 02. Preparar les ciutats per al cotxe autònom

Laia Pagès és experta en investigació en ciberseguretat

La mobilitat connectada i el cotxe autònom són una realitat que aviat veurem als carrers i carreteres. La Laia Pagès explica com s'estan preparant tècnicament les ciutats perquè els cotxes sense conductor puguin circular de manera segura.

Tipus de seguretat (34'42”) Aprèn com utilitzar els serveis de missatgeria de manera més segura.

Capítol 01. Gestionar una ciberguerra

Carlos Fragoso és expert en intel·ligència d'amenaces

La ciberguerra no fa tant de soroll, però sempre és present. Cal estar al dia dels nous ciberatacs i la geopolítica mundial per respondre aquest tipus d'amenaces. Carlos Fragoso gestiona el programari Maltego, que permet investigar atacs informàtics.

Tipus de seguretat (34'15”) Tomàs Roy explica com s'utilitzen els simuladors d'atacs informàtics per entrenar experts a ciberguerra.

Comparteix aquest contingut:

Deixa un comentari

Calendari ciberseguretat /24

LIVE WEBINAR | 1/2/2024

Com protegir el teu Active Directory d'atacs Ransomware amb Tenable

Alertes de seguretat

Estigues informat, rep-les al teu email
Consulta les últimes alertes