Seguir utilitzant sistemes operatius obsolets, una pràctica molt perillosa

Molts consumidors i empreses utilitzen encara sistemes operatius, que han quedat sense suport o que estan a prop del final de la seva vida útil.

Podem anomenar-los sistemes operatius obsolets però que per manca d'actualització i sobretot conscienciació dels usuaris, persisteixen a molts ordinadors.

Per exemple, Microsoft va deixar de prestar suport per a Windows 7, incloent les correccions de seguretat, el gener del 2020. Doncs segons un estudi de Kaspersky de l'abril del 2021, va revelar que un 14% dels usuaris de PC del nostre país seguien mantenint Windows 7 com a sistema operatiu.

Segons una altra enquesta de Valve del passat mes de setembre del 2022, a nivell mundial, el Windows 7 encara persisteix amb una quota del 2,04%

  • Windows 10 de 64 bits: 73,17 % (+1,91 punts)
  • Windows 11: 21,12 % (-0,11 punts)
  • Windows 7 de 64 bits: 2,04 % (-0,97 punts)
  • macOS: 1,74 % (-0,71 punts)
  • Linux: 1,23% (+0,05 punts)

Si se segueix usant Windows 7 o una versió inferior hi ha una alta probabilitat que l'ordinador estigui a risc imminent de ser atacat per ciberdelinqüents i per malware de tota mena. No tindrà suport tècnic, actualitzacions ni solucions de ciberseguretat.

El suport tècnic per a Windows 8 ha finalitzat el 12 de gener de 2016 i el suport tècnic per a Windows 8.1 finalitzarà el proper 10 de gener de 2023.

Windows 7 va ser dissenyat per brindar més rendiment, confiança i seguretat que el seu predecessor. És la primera versió de la família de sistemes operatius Windows NT a assolir la certificació internacional per al seu ús en entorns que requereixen el més alt nivell de seguretat certificada: Compliment de la versió 5 de les Guies d'implementació tècnica de seguretat (STIG) del Departament de Defensa dels EUA; Conformitat amb la versió 2 de STIG de l'OTAN; i la certificació de nivell 2 de TIC de la Direcció de Senyals d'Austràlia (ASD).

El problema és que la seguretat de Windows 7 comentada és ja fa uns anys, exactament 13 anys, i en informàtica són massa anys.

La dada més sorprenent ve de la mà de la plataforma Lansweeper que assenyala que actualment hi ha una quota d'ús mundial del Windows XP del 1,27%. Per aquest motiu aquest any per Halloween hem volgut celebrar-ho amb el lema “Utilitzar un sistema operatiu obsolet, sí que fa por!” 🎃

Comparteix aquest contingut:

Deixa un comentari

Alertes de seguretat

Estigues informat, rep-les al teu email
Consulta les últimes alertes