Aquest 2021 obtindrem xifres de rècord en atacs informàtics

Durant la pandèmia, els ciberatacs contra empreses, institucions i particulars no han parat d'augmentar.
Ja són més de 6 bilions d'euros que s'han mogut amb el negoci opac del crim informàtic.

“Hi ha dos tipus d'empreses: les que han patit un atac informàtic i les que ho patiran”. Des de fa anys, els experts en ciberseguretat han repetit una màxima que ha esdevingut profètica. En els darrers mesos hem vist com a diferents virus informàtics han bloquejat serveis públics com els de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) o els del SEPE, retardant així gestions essencials en plena crisi pandèmica com el pagament dels ERTES o l'atur. Estrella Damm, Movistar i Mediamarkt entre d'altres.

La digitalització forçada per la irrupció de la pandèmia ha obert els ulls a aquesta realitat. El teletreball i la nostra perpètua addicció a la pantalla han esdevingut una oportunitat d'or per a les estafes llançades per ciberdelinqüents. A Espanya, l'any passat es van produir fins a 40.000 atacs cada dia, un increment del 125%, segons un informe de l'empresa Datos101. "Només veiem la punta de l'iceberg, aquells que han tingut èxit", explica Miguel López, director general a Espanya de la signatura de seguretat Barracuda Networks.

Aquest 2021 tot apunta a la mateixa direcció. Segons el proveïdor global de seguretat tecnològica Check Point, els atacs informàtics contra empreses han disparat un 61% a Espanya.

Extorsió a l'alça

El mètode més usat pels ciberdelinqüents és el 'phishing', una tècnica en què es fan passar per terceres parts legítimes -des d'un banc a la botiga electrònica d'una marca coneguda, com Nike o Amazon- per guanyar-se la confiança de la víctima i li envien un correu electrònic amb la intenció que aquesta feu clic a un enllaç o es descarregui un fitxer. Fer-ho és una manera d'obrir, sense adonar-te'n, les entranyes del teu ordinador a un 'malware', un virus que infecta el sistema per robar dades sensibles com contrasenyescomptes bancaris o informació personal. Això pot servir per extorsionar-te o per suplantar la teva identitat i així estafar altres en el teu nom.

Statista

Una altra via d'extorsió cada cop més usada és el 'ransomware', un virus que bloqueja l'accés a dades sensibles per demanar un rescat a canvi d'alliberar-los. Des del 2018, les organitzacions víctimes d'aquest segrest digital han passat del 55,1% al 68,5%, i l'import que els delinqüents exigeixen és cada vegada més gran. Això, segons López, és degut a dos factors: d'una banda, l'atac no només es bloqueja l'accés de l'empresa a aquestes dades, sinó que també les extreu per fer una “doble extorsió”; de l'altra, les empreses que tenen una pòlissa de ciberrisc contractada són més proclius a pagar una xifra elevada que abans rebutjaven, generant un “procés inflacionari de pagaments”. Això fa que aquest tipus de ciberatacs siguin com una bola de neu pendent avall. "Guanyar més diners els permet desenvolupar millors tècniques de 'malware' per atacar més gent i reforçar les seves organitzacions", remarca l'expert.

Comparteix aquest contingut:

Deixa un comentari

Calendari ciberseguretat /24

LIVE WEBINAR | 1/2/2024

Com protegir el teu Active Directory d'atacs Ransomware amb Tenable

Alertes de seguretat

Estigues informat, rep-les al teu email
Consulta les últimes alertes