La història del primer Ransomware, el seu inventor i la víctima que aconseguí eludir-lo

Ahir es celebrava l'efemèride de la creació del primer cuc informàtic, el cuc anomenat Morris que va originar el primer ciberatac malware de la història. Això va passar l'any 1988.

Doncs curiosament, un any després, al desembre del 1989, Eddy Willems, un treballador d'una companyia d'assegurances de Bèlgica, va ser considerada la primera víctima de ransomware en la història de la informàtica.

El 1989, el cap de Willems li va demanar que comprovés què hi havia en un disquet de 5 1/4 que havia rebut de l'OMS, amb una suposada investigació mèdica sobre la SIDA.

Quan Williems va inserir el disquet al seu ordinador no es va carregar la investigació mèdica d'una conferència recent, sinó més aviat el que es coneix com el primer ransomware del món. Un pirateig que li demanava 189 dòlars.

189 dòlars a Panamà

És el que l'actor del ransomware demanava com a rescat a les víctimes: 189 dòlars que enviar a una adreça de Panamà. Eddy Willems que es va trobar amb aquest missatge en carregar el disquet al vostre ordinador, que havia estat bloquejat. Tot i això, diu que no va pagar el rescat ni va perdre les dades perquè ell va saber com revertir la situació.

«La restauració de les dades es pot aconseguir de manera força simple una vegada que es coneixen les taules de xifrat d'extensió i nom de fitxer», és el que l'anàlisi de Virus Bulletin de Jim Bates va anunciar. Posteriorment es van oferir dos programes per eliminar el ransomware de forma gratuïta.

Però Eddy Willems no va ser l'única víctima. S'havien enviat al voltant de 20.000 disquets per correu (correu postal!) a tot arreu del món. Tots ells anaven amb el que més tard es va conèixer com AIDS Trojan. L'incident va causar força estralls per ser una novetat total, tot i que eludir-ho era relativament fàcil.

Les forces de l'ordre van començar a rastrejar d'on provenia aquest atac per determinar qui hi havia al darrere. Finalment van arribar fins a un biòleg evolutiu de Harvard. Es deia Joseph Popp i era un dels implicats en les investigacions sobre la SIDA en aquell moment.

El ransomaware avui dia

Avui dia els atacs per ransomware són molt pitjors. S'envien per Internet i de manera massiva. A més, sovint els rescats es demanen en criptomonedes, cosa que fa que sigui molt més complex trobar els atacants. I, per descomptat, són veritables hackers i experts en seguretat els que hi són al darrere, no biòlegs que ataquen en solitari.

Comparteix aquest contingut:

Deixa un comentari

Calendari ciberseguretat /24

LIVE WEBINAR | 1/2/2024

Com protegir el teu Active Directory d'atacs Ransomware amb Tenable

Alertes de seguretat

Estigues informat, rep-les al teu email
Consulta les últimes alertes