7 consells per millorar la seguretat del teu smartphone

Avui dia el telèfon mòbil és una petita gran porta d'entrada a tot el nostre món digital. Amb ell podem accedir a la nostra informació més sensible i confidencial, tant financera com a personal. Els ciberdelinqüents ho saben i per això dirigeixen els seus atacs també cap a aquests dispositius. És important aprendre a augmentar la vostra seguretat amb aquests simples consells:

Activa el bloqueig automàtic

Protegint l'accés amb mecanismes de bloqueig automàtics, ajudaràs a mantenir el teu mòbil més segur quan tu no ho estiguis usant. A més a més, si perds el telèfon, aquesta mesura impedirà que persones alienes tinguin accés a la informació que conté. Pots utilitzar un patró, un PIN i/o configurar el reconeixement biomètric per als dispositius que ho permetin.

Mantingueu-lo actualitzat

És indispensable que el sistema operatiu del teu telèfon intel·ligent, sigui Android o iOS, estigui actualitzat amb la darrera versió disponible per evitar i corregir vulnerabilitats de seguretat. Perquè no t'oblidis de fer-ho, pots configurar la actualització automàtica d'instal·lació noves versions. Aquesta recomanació no només s'aplica al sistema operatiu, sinó també a totes les apps instal·lades al teu mòbil.

Instal·la un antimalware

De vegades oblidem que un smartphone és com un petit ordinador de butxaca i que pot patir els mateixos ciberatacs com qualsevol altre dispositiu. Per prevenir-ho, és recomanable que instal·lis i mantinguis actualitzat un antimalware per protegir la teva informació personal i confidencial.

Abans d'instal·lar una app…

Assegureu-vos de fer-ho des de les botigues oficials: Play Store per a Android, App Store per a iOS i AppGallery per a Huawei, encara que això no vol dir que totes les apps disponibles a través d'aquestes botigues siguin segures o adequades per a la vostra privadesa. Deus prestar atenció als termes i condicions que sol·licita cada app, i valorar si estan justificats o són excessius per a les funcionalitats que ofereix l'app.

Aquí podeu consultar tot el que heu de tenir en compte abans d'instal·lar qualsevol app.

Tingues precaució si et connectes a xarxes de WiFi obertes

A l'aeroport, a l'hotel, al bar o al carrer… Cada dia és més fàcil trobar xarxes WiFi públiques que permeten a qualsevol usuari connectar-se a Internet. 
Encara que puguin treure't d'un problema si no tens dades al teu mòbil, cal prendre certes precaucions: Per exemple, si decideixes utilitzar-les, evita accedir a serveis on hagis d'introduir les teves dades personals o confidencials (banca en línia, compres per internet, accés al email, etc.). Les xarxes WiFi públiques podrien estar compromeses i, per tant, les teves dades podrien ser interceptades pels ciberdelinqüents.

Realitza còpies de seguretat

A més de servir-te per recuperar la teva informació en cas de pèrdua o robatori del mòbiltambé estaràs proferint totes les teves dades davant infeccions de malware (especialment les de ransomware, que xifren el contingut dels fitxers i et demanen un rescat a bitcoins si vols recuperar la informació).

Amb la teva còpia de seguretat, aquest “segrest” de la teva informació no t'arruïnarà el dia, ja que tindràs la teva informació assegurada en un altre dispositiu o al núvol. 

I si el perds o te'l roben?

Si heu seguit el primer consell, aplicant un bloqueig d'accés al vostre mòbil com un patró o PIN i fins i tot un reconeixement biomètric addicional, serà més difícil que qualsevol persona accedeixi al vostre dispositiu ia la informació que conté. Tot i així, és recomanable que el bloqueges a distància.

Per fer-ho, és important que sàpigues quin és el número de l'IMEI del teu dispositiu: Amb aquest número pots demanar el bloqueig del teu mòbil al teu operador, a més que et facilitarà poder posar una denúncia davant la policia.

Consulta aquí com actuar.

Tot el que has de saber abans d'instal·lar una app

Quan descarregues una app al telèfon intel·ligent o la tauleta, aquesta sol·licita permisos per accedir a determinades funcionalitats del dispositiu. Algunes requereixen només el que és just i necessari per complir la seva comesa, però d'altres intenten accedir a la teva informació personal demanant permisos que no necessiten. 

Per això, abans d'acceptar la descàrrega d'una aplicació, poseu atenció als privilegis que sol·liciteu i valoreu si estan justificats o són excessius. La decisió d'aprovar-los és a les teves mans.  

Els accessos més sol·licitats per les apps són els següents:

  • Trucades i missatges.
  • Calendari. 
  • Contactes. 
  • Ubicació. 
  • Cambra i galeria d´imatges. 
  • Micròfon.

Coses a tenir en compte a l'hora d'instal·lar una app 

Tens una necessitat i busques una app que respongui a ella. De les moltes opcions que trobes a la teva disposició, no totes són de confiança ni et garanteixen la seguretat del dispositiu. Per això, abans d'instal·lar, heu de tenir en compte una sèrie de pautes per assegurar la vostra privadesa i la vostra seguretat. 

  • Descarrega aplicacions només de fonts oficials.
    Les plataformes Google Play o AppStore tenen mesures de seguretat per prevenir l'aparició d'apps malicioses a les botigues. Tot i això, les mesures no són infal·libles, per la qual cosa hauràs de mantenir-te atent.
  • No facis jailbreak al dispositiu.
    Consisteix a eliminar les limitacions de seguretat imposades pel fabricant per evitar pagar per certes apps. Eliminar les barreres de seguretat que vénen de fàbrica, et provocarà més problemes que beneficis, ja que l'origen de les apps que et puguis instal·lar no serà l'oficial i per tant seran potencialment menys segures.
  • Instal·la una app de seguretat al mòbil.
    Tots correm el risc de ser infectats, però aquestes apps poden protegir-te detectant codi maliciós i configuracions de risc del teu smartphone.
  • Evita les Wifi públiques.
    Sempre que vulguis descarregar-te una app, assegura't de fer-ho a través d'una xarxa WiFi coneguda i segura. Les wifi públiques no ofereixen cap garantia de seguretat.
  • Revisa els permisos que sol·licita.
    Els creadors d'aplicacions sempre us demanaran permís per accedir a certa informació del vostre dispositiu, però l'última paraula la tens tu. Si creieu que les peticions no responen a la funcionalitat principal de l'app, és millor buscar una altra opció. Fins i tot encara que la primera tingui un molt elevat nombre de descàrregues i una puntuació excel·lent.

Què fer si perds o et roben el mòbil?

El mòbil s'ha convertit actualment en una eina més de treball i també en una altra manera d'emmagatzemar tota la nostra informació (fotografies, notes, etc.), realitzar pagaments o accedir als nostres comptes bancaris.

Per aquest motiu, el pèrdua o robatori del teu smartphone pot comportar conseqüències negatives, per la pèrdua material i pel mal ús que puguin fer els lladres si el dispositiu no ha estat correctament seguritzat.

Quins són els riscos de perdre el mòbil?

Comparteix aquest contingut:

2 comentaris a “7 consejos para mejorar la seguridad de tu smartphone”

Deixa un comentari

LIVE WEBINAR | 1/2/2024

Com protegir el teu Active Directory d'atacs Ransomware amb Tenable

Servei d'avisos

Rep les alertes més importants