Tot el que has de saber sobre el nou sistema operatiu Windows 11

El 5 d’octubre de 2021 es presenta l’última versió de sistema operatiu de Windows. Un sistema operatiu ple de millores, detalls i novetats que donaran un salt qualitatiu en la forma de treballar. Segons Microsoft, aquest sistema operatiu oferirà una nova perspectiva que permetrà treballar en un espai tranquil i creatiu. Menú d’Inici revitalitzat, noves maneres de connectar-te, notícies, jocs i contingut … serà un lloc on treballar, pensar, expressar i crear es faran de manera natural.

Però abans cal comentar una de les controvèrsies que ha suscitat el seu nou llançament, els seus requisits de maquinari, una mica exigents.

Els requeriments generals:

 • CPU de 64 bits de doble nucli.
 • Capacitat d’emmagatzematge de 64 GB o més.
 • Mínim de 4 GB de RAM.
 • Suportar TPM 2.0.
 • Suportar Secure Boot.

La major polèmica ve per l’obligatorietat de tenir un xip TPM 2. El TPM és un xip de seguretat, un criptoprocesador que serveix per emmagatzemar les claus de xifrat de Windows i protegir així la privacitat dels teus arxius més sensibles. Aquest requisit juntament amb el de comptar amb Secure Boot, són els que genera més incompatibilitats, ja que els altres requisits es poden “salvar” amb facilitat.

TPM 2.0 (Trusted Platform Module o mòdul de plataforma de confiança), és d’obligada implementació a partir de 2016 si es volen certificar equips amb Windows 10. Si el nostre PC no el posseeix, serà impossible fer el salt a Windows 11. Per conèixer si nostre PC disposa de TPM 2.0, podem seguir aquests passos:

 • Escriure «Executar» en el quadre de cerca de Windows i prémer sobre la seva icona o accedir amb la comanda Windows + R.
 • Escriure i executar la comanda tpm.msc
 • Comprovar a la part inferior dreta de la imatge que l’equip compta amb la versió 2.0

Secure Boot ve a ser una manera d’arrencada segur per al firmware UEFI de la placa base. L’objectiu és impedir l’execució de qualsevol programari no signat o certificat en l’arrencada de sistema i ve des de Windows 8.

Hi ha una aplicació oficial per comprovar la compatibilitat, per veure si el teu PC pot executar Windows 11

Al seu torn, ja han sortit alguns mètodes no oficials per poder instal·lar un Windows 11 en ordinadors sense el TPM, de manera que Microsoft ha anunciat que aquests ordinadors tindran més errors, i no rebran actualitzacions de seguretat de sistema operatiu, i tampoc les actualitzacions periòdiques que vagin llançant cada mig any o cada any amb noves característiques.

Per agafar perspectiva, cal comentar que la versió anterior, la de l’Windows 10 va veure la llum el 2015 i segons fonts de la companyia seguirà amb suport només fins al 2025, de manera que el canvi serà més que inevitable.

Aspectes més destacables del nou Sistema Operatiu

Amb Windows 11 es donarà un dels canvis d’aspecte visual més significatiu de les últimes versions. Un rentat de cara amb grans actualitzacions al seu interior. Llistem els més significatius:

 • Nou menú d’inici que es pot centrar en pantalla i tenen un disseny més net.
 • Una de les grans novetats serà compatibilitat amb aplicacions d’Android. Es podran instal·lar aplicacions d’Android a través de la botiga d’Amazon. Estaran integrades en la Microsoft Store, encara que aquesta funció no estarà a punt per al dia de llançament, i arribarà probablement al llarg de l’any que ve.
 • Nova i millorada botiga d’aplicacions.
 • Algunes aplicacions clàssiques de Windows ja no estaran instal·lades directament en el sistema operatiu, sinó que estaran instal·lades mitjançant la Microsoft Store, actualitzant de forma independent a el sistema, directament des de la botiga d’aplicacions.
 • Millora l’aplicació de captures de pantalla.
 • Nou Windows Terminal. Podràs tenir diferents pestanyes amb el símbol de sistema o PowerShell. Tot en un, i podent personalitzar el seu disseny.
 • Aplicacions per omissió millorades com Paint, Fotos, Mail, Calendari i altres.
 • Tornen les vores arrodonides tant en aplicacions com a jocs, finestres de sistema operatiu i menús flotants.
 • Nous menús contextuals, més simples, amb les opcions de copiar i enganxar a dalt, i menys contingut en el seu cos.
 • Personalització dels escriptoris virtuals amb noms i fons de pantalla diferents perquè ajudi a diferenciar-los.
 • Nou explorador de Windows, més net i menys dens, amb la idea d’optimitzar-lo per pantalles tàctils.
 • Un disseny general més consistent sense que el rendiment de sistema es vegi afectat, sinó tot el contrari.
 • Noves opcions de pantalla partida, quan passes el punter del ratolí per la icona de maximitzar o minimitzar finestra, es desplegaran noves opcions per ordenar diverses finestres en una mateixa pantalla. No només pantalla partida o dividida en dues, sinó fins a en tres o quatre parts, podent triar quina finestra col·loques en cada posició.
 • Sessions de concentració. Això vol dir que durant un període de temps que s’estableixi, Windows deixarà d’emetre notificacions o avisos per no distreure.
 • Nous icones per a diverses aplicacions clàssiques com el Bloc de notes. A més, també canviaran els colors de les icones de les carpetes principals de Windows. Ja no seran només grogues, sinó de múltiples colors.
 • Noves fonts per defecte. Hi haurà nova font per defecte per a Office després de 15 anys utilitzant Calibri, i Microsoft també ha confirmat que hi haurà nova tipografia per a Windows 11 en un futur.
 • Millores que potenciaran el gaming: DirectStorage (ajudarà a reduir els temps de càrrega en els videojocs) i Auto HDR (millorarà l’HDR).

I el seu preu?

De moment Microsoft ha anunciat que Windows 11 serà una actualització completament gratuïta per als usuaris de Windows 10. Properament donaran més detalls.

Segons Satya Nadella (CEO de Microsoft) es tractarà d’una de les actualitzacions més importants de Windows de l’última dècada.

Des Infordisa sempre estarem a l’última amb les solucions informàtiques més àgils i competitives per oferir el millor servei informàtic.

Més informació a:

https://www.microsoft.com/es-es/windows/windows-11

/ Newsletter

Rep les noves publicacions d'aquest blog per email.
Subscriu-te per estar informat.

Jordi Sala

Jordi Sala

Responsable de Marketing

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats amb *

Escriu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Altres temes que et poden interessar

Publicacions relacionades:

Publicacions SOC.infordisa

Últimes publicacions del Blog:

Últimes publicacions al Instagram: