El protocol NTP que sincronitza els rellotges del món

El temps és un recurs essencial per a moltes activitats humanes, des de la navegació a la comunicació. Però com podem assegurar-nos que tots els dispositius electrònics que utilitzem tenen la mateixa hora? La resposta és el NTP, o Network Time Protocol, un sistema que permet sincronitzar els rellotges dels ordinadors i altres aparells connectats a Internet.

El creador del NTP

El protocol NTP és noticia ja que David L. Mills, el seu creador, ha mort el 17 de gener de 2024 als 87 anys. Mills va ser un pioner en la sincronització del temps a Internet, i el seu protocol és encara avui el més utilitzat per a aquesta finalitat. El seu treball va tenir un impacte enorme en la ciència, la tecnologia i la societat, i va ser reconegut amb nombrosos premis i honors.

El Network Time Protocol (NTP) és un protocol de xarxa que permet sincronitzar els rellotges dels dispositius informàtics amb una font de temps precisa i fiable. Aquest protocol és essencial per al funcionament correcte de moltes aplicacions i serveis que depenen de la mesura i la coordinació del temps, com ara les transaccions financeres, les comunicacions segures, els sistemes de navegació, els registres d’auditoria o els sistemes distribuïts.

El NTP és un protocol molt antic, que va ser creat el 1985, però que encara avui és imprescindible per al funcionament de molts serveis i aplicacions que depenen del temps, com ara el correu electrònic, les transaccions bancàries, la telefonia mòbil o la seguretat informàtica.

Com funciona el NTP?

El NTP utilitza una xarxa de servidors que reben l’hora exacta d’un rellotge atòmic o d’un satèl·lit GPS, i la distribueixen als clients que la sol·liciten. Així, es pot mantenir una precisió de mil·lisegons o fins i tot de microsegons entre els diferents nodes de la xarxa.

El NTP funciona mitjançant un esquema jeràrquic de servidors i clients, on els servidors de nivell superior obtenen el temps d’una referència externa, com ara un rellotge atòmic o un receptor GPS, i el distribueixen als servidors i clients de nivells inferiors. El protocol utilitza un algoritme complex per calcular el retard i l’error entre els rellotges dels dispositius i ajustar-los en conseqüència. El NTP pot assolir una precisió de l’ordre dels mil·lisegons o microsegons, depenent de la qualitat de la xarxa i dels dispositius.

El NTP és un dels protocols més antics i àmpliament utilitzats a Internet, ja que es va desenvolupar a finals dels anys 70 i s’ha anat actualitzant i millorant al llarg del temps. Actualment, hi ha milers de servidors NTP públics disponibles a tot el món, que ofereixen el servei de sincronització a qualsevol dispositiu que ho sol·liciti. A més, moltes organitzacions tenen els seus propis servidors NTP interns per a les seves xarxes privades.

La importància del NTP rau en el fet que el temps és una variable fonamental en molts processos i operacions que es duen a terme a la xarxa. Sense una sincronització adequada dels rellotges, podrien produir-se errors, inconsistències, vulnerabilitats o conflictes entre els dispositius i les aplicacions que intercanvien informació o realitzen accions basades en el temps.

Per tant, el NTP és un protocol indispensable per a la seguretat, la fiabilitat i l’eficiència de la xarxa.

Jordi Sala

Jordi Sala

Responsable de Marketing

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats amb *

Escriu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

/ Newsletter

Rep les noves publicacions d'aquest blog per email.
Subscriu-te per estar informat.

Altres temes que et poden interessar

Publicacions relacionades:

Publicacions SOC.infordisa

Últimes publicacions del Blog:

Últims feeds al Instagram: