Comparativa entre pentesting i anàlisi de vulnerabilitats

Les empreses i organitzacions treballen constantment amb informació, en la seva majoria confidencial. Per al seu maneig, el normal és utilitzar eines en cadascun dels dispositius en els quals es maneja aquesta informació.

En moltes ocasions, totes aquestes dades són objectiu d’atacs per part de ciberdelinqüents. I és que treballar amb informació, ara per ara comporta un alt risc.

La informació és poder!

Pot donar-se el cas que el teu sistema hagi rebut un atac i accedeixin a la informació de la teva empresa, xifren arxius i es facin amb la teva documentació personal. És evident que els fonaments de l’empresa es poden veure afectats d’una manera greu.

Per això, el millor que pot fer una empresa i el més recomanable perquè això no passi és avaluar la seva seguretat i assegurar la seva valuosa documentació.

Hi ha diversos tipus de serveis, en relació amb la teva organització, has d’interpretar quina d’elles cobreixen més les teves necessitats.

Hi ha el pentesting i l’anàlisi de vulnerabilitats.

Què és el pentesting i l’anàlisi de vulnerabilitats?

Abans de res, anem a explicar què és el pentesting i l’anàlisi de vulnerabilitats perquè sàpigues diferenciar-lo.

Pentesting

El pentesting fa referència a atacs simulats dirigits de manera específica a un sistema informàtic per descobrir les seves fallades. La finalitat és detectar possibles vulnerabilitats o debilitats per procedir a la seva correcció.

Una vegada realitzat, els experts i administradors de la part de la seguretat tècnica poden focalitzar el seu objectiu en el problema. Un cop recopilada la informació podrà servir de prevenció per protegir-se de futurs atacs.

En aquest procés es recull documentació de l’empresa, els empleats, els seus sistemes i equipaments, fins i tot dels seus usuaris.

L’objectiu és que, mitjançant les dades recopilades, els auditors encarregats d’aquest “fals atac” puguin reunir la informació necessària per protegir el sistema de l’empresa.

Anàlisi de vulnerabilitats

En aquest cas, es tracta d’analitzar en profunditat l’estructura d’una empresa o organització per identificar possibles vulnerabilitats.

Aquest tipus d’anàlisi automatitzat avalua els ordinadors, xarxes i sistemes que manipuli o enviï i rebi trànsit, a la recerca de debilitats en qualsevol part informàtica de l’organització.

El seu objectiu és el de generar un informe de les vulnerabilitats trobades, per posteriorment dictaminar el nivell de seguretat en el qual està l’empresa. Això adverteix de com pot arribar a afectar en l’organització aquesta desprotecció.

Un cop realitzat tot el procés es realitza una estratègia d’actuació per prevenir possibles ciberatacs que puguin afectar tota la documentació privada i utilitzada per l’ empresa.

Quines són les seves diferències?

Les principals diferències entre el pentesting i l’anàlisi de vulnerabilitats són les següents:

  • El pentesting és enviar un atac fictici sobre el sistema de l’empresa per provar les seves defenses i localitzar les rutes que puguin permetre entrar al delinqüent. Mentre que l’anàlisi de vulnerabilitat identifica aquesta fragilitat i realitza una llista sobre la gravetat que pugui afectar el nostre negoci.

  • L’anàlisi busca diagnosticar el major nombre de riscos possibles sense entrar-hi en profunditat. No obstant això, el pentesting ho fa sobre un nombre més baix, però focalitza i aprofundeix més per poder detectar tots els danys que pot realitzar en el cas de ser real. Per així poder treballar de forma més intensa en com posar-hi solució.

  • Una altra diferència és la forma de realitzar-lo. L’anàlisi de vulnerabilitat és automàtica, l’eina detalla tots els informes trobats. No obstant això, el pentesting és un treball mixt. Requereix d’un professional per realitzar la recerca i que sàpiga manejar la combinació d’accions de l’ eina.

Atacs i amenaces globals de ciberseguretat

Fa poc es va publicar  l’informe d’ENISA Panorama d’Amenaces del 2022, es tracta de l’informe anual sobre l’estat del panorama d’amenaces de l’Agència de Ciberseguretat de la UE.

El seu informe data de juliol de 2021 a juliol de 2022 i destaca com  a principal amenaça el ransomware. Mentre que el 50% dels afectats cobreix tots els sectors de l’economia, l’informe parla que l’altra meitat de les amenaces es dirigeixen a:

  • Administracions públiques i governs un 24%.
  • Proveïdors de serveis digitals un 13%.
  • Públic en general un 12%

Les seves amenaces

Aquestes es divideixen en 8 grups.

  1. Malware: S’aprecien 66 divulgacions de vulnerabilitat.

  2. Amenaces contra la disponibilitat: El juliol del 2022 es va llançar el major atac de denegació de servei (DDoS) a Europa.

  3. Segrest de dades: el 60% dels negocis afectats van poder haver pagat diferents rescats per a la devolució de dades.

  4. Ingenieria social: El pishing és la tècnica més comuna. A això, cal afegir-hi noves formes de pishing com el whaling, l’smishing, el vishing o el phishing selectiu.

  5. Internet: Reordenació d’ infraestructures, desviaments i talls del trànsit d’ internet.

  6. Desinformació: La IA a augmentat la desinformació, desinformació de servei i falsificacions profundes.

  7. Segmentació de la cadena de subministrament: El 17% representen els incidents de tercers en les intrusions el 2021, en concret un 1% menys que l’any 2021.

  8. Amenaces contra les dades: Les dades han crescut en proporció al total de dades produïdes.

Com pots veure, cada any els atacs i amenaces van en augment i els responsables de tant de dany se les enginyen constantment per evolucionar i no posar límits.

Per això, des d’Infordisa volem ajudar a tenir la teva empresa o organització protegida de sobre salts. Pots posar a prova el teu sistema de seguretat amb nosaltres perquè pugem protegir-te.

O pots sol·licitar una auditoria de seguretat per detectar les teves possibles vulnerabilitats.

No hi ha pitjor sensació que la d’un intrús accedeixi a la teva informació de l’empresa i se l’apropiï.

Millorem la ciberseguretat de la teva empresa

Contacta amb nosaltres

Jordi Sala

Jordi Sala

Responsable de Marketing

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats amb *

Escriu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

/ Newsletter

Rep les noves publicacions d'aquest blog per email.
Subscriu-te per estar informat.

Altres temes que et poden interessar

Publicacions relacionades:

Publicacions SOC.infordisa

Últimes publicacions del Blog:

Últims feeds al Instagram: