Què és el Ransomware i com funciona?

Adware, spyware, troians, cucs, ransomware… Hi ha molts tipus de malware (software maliciós) que poden infectar el teu ordinador sense adonar-te’n i posar en risc tota la informació que hi tinguis emmagatzemada. En aquest post ens centrem en el ransomware, un dels malware més populars entre els delinqüents informàtics, i és el que més mal pot fer i són més difícils d’eliminar. Tot just ahir, en el SOC explicàvem quin va ser el primer ransomware detectat. I, conscients que hi ha un desconeixement generalitzat al respecte, t’expliquem que és i com funciona el ransomware, perquè puguis prevenir-te i, sobretot, protegir-te per reduir els danys al mínim en cas de patir un atac.
Ransomware WannaCry

Què és el ransomware?

Principalment utilitzat per extorsionar, el ransomware és un tipus de malware que s’introdueix a l’ordinador i xifra tota la informació emmagatzemada, fent-se amb el control del dispositiu. Per recuperar-lo, el hacker demana el pagament d’una quantitat a tall de rescat i, fins a no abonar-la, no es pot tornar a accedir.

En patir un atac de ransomware, normalment apareix un missatge amb les condicions de rescat a la pantalla de l’ordinador, que no desapareixerà fins a efectuar el pagament del rescat. També hi ha la possibilitat que modifiqui l’ extensió dels arxius que hagi xifrat.

Com funciona el ransomware?

Es tracta d’un malware que ha evolucionat enormement i que els hackers han perfeccionat, existint diferents tipus de ransomware en l’actualitat. Tots ells, com hem comentat, demanen un pagament per recuperar el control de l’ordinador o de la informació xifrada.

Fases d’infecció del ransomware:

  • Xifrat d’ arxius: un cop accedeix al dispositiu, xifra tots o una selecció d’ arxius, als quals no es pot accedir fins que no els desbloquegi el delinqüent informàtic, que serà l’únic que disposarà de la clau de desxifrat específica.
  • Missatge en pantalla: després del bloqueig dels arxius, apareixerà una nota de rescat a la pantalla, avisant de l’atac i informant de les condicions de pagament.

El principal problema és que no hi ha cap garantia que el hacker vagi a complir després de realitzar el pagament, per això, el més recomanable és no complir amb les seves exigències i prendre mesures per protegir-te davant d’un atac d’aquest tipus. Amb el whitepaper de “Per què la recuperació ràpida és més segura que pagar el rescat”, podeu llegir-ne les raons.

Com protegir-te davant d’un atac de ransomware?

Un backup segur és la darrera línia de defensa

Més enllà de comptar amb comptar amb un antivirus de qualitat actualitzat, el més eficaç per protegir-te davant d’un ransomware és realitzar còpies de seguretat amb garanties de recuperació, que et permetin mantenir a fora totes les teves dades i accedir-hi en tot moment.

Perquè, per moltes mesures de prevenció que prenguis, el cert és que un atac de ransomware és molt difícil d’evitar, ja que els ciberdelinqüents els han perfeccionat i han fet que siguin pràcticament impossibles de protegir.

Per això, tot i tenir un potent antivirus, mantenir els programes actualitzats o protegir els teus arxius amb contrasenyes, la solució més eficaç és realitzar còpies de seguretat periòdiques de la teva informació, mantenint sempre una còpia completa fora de la xarxa, perquè els ciberdelinqüents no hi puguin accedir. D’aquesta manera, en cas de patir un atac, sempre tindràs la informació disponible.

Si vols evitar riscos, a Infordisa t’oferim les millors solucions de backup on-site i off-site, perfectament preparades per reaccionar en cas de patir un atac de ransomware o de qualsevol altre tipus de malware o desastre.  Contacta amb nosaltres i protegeix-te.

Contacta amb nosaltres

Imatge de Infordisa

Infordisa

Departament de Marketing

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats amb *

Escriu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

/ Newsletter

Rep les noves publicacions d'aquest blog per email.
Subscriu-te per estar informat.

Altres temes que et poden interessar

Publicacions relacionades:

Publicacions SOC.infordisa

Últimes publicacions del Blog:

Últims feeds al Instagram: