Moose: el virus que infecta routers i li agraden les xarxes socials

Investigadors de ESET han publicat recentment un document tècnic on analitzen un nou cuc que infecta routers, amb l’objectiu de cometre fraus en xarxes socials. Després segrestar les connexions a Internet de les víctimes, el virus pot posar “M’agrada” a publicacions i pàgines, “veure” vídeos i “seguir” altres comptes.

QUÈ ÉS MOOSE?

El malware, que els investigadors Olivier Bilodeau i Thomas Dupuy van denominar Linux/Moose, infecta els routers basats en Linux i altres tipus de dispositius que funcionen amb aquest sistema. Un cop infectats, aquesta amenaça busca i elimina altres infeccions de malware ja existents per no tenir competència en el consum dels recursos limitats d’aquests dispositius i, seguidament, busca altres routers per infectar-los.
moose-virus-com-funciona
No obstant això, el cuc Moose no es basa en cap vulnerabilitat pròpia d’aquests dispositius. Simplement aprofita els avantatges que ofereixen els dispositius poc segurs per l’ús de credencials febles d’inici de sessió.

AMENAÇA PER AL INTERNET DE LES COSES

Lamentablement, això significa que, a més dels routers, també hi hauria altres dispositius que es podrien veure afectats per aquest cuc com un dany col·lateral accidental. L’equip d’ESET creu que fins i tot els dispositius mèdics, com les bombes d’infusió de certes marques, podrien resultar afectades pel cuc Linux / Moose.
No obstant això, les principals víctimes del cuc són els routers. Les següents marques de dispositius ja es van identificar com a vulnerables: ACTIONTEC, Hik Vision, Netgear, Synology, TP-Link, ZyXEL i Zhone.
Aquesta preferència pels routers és comprensible ja que són dispositius permanentment connectats a Internet que els usuaris instal·len i després, en la majoria de casos, no actualitzen o ni tan sols canvien les contrasenyes que vénen per defecte. No obstant això, amb la proliferació de dispositius de tot tipus connectats a Internet no seria estrany que els atacants busquessin nous objectius en un futur proper.

FINALITAT DE MOOSE

L’informe tècnic d’aquesta amenaça proporciona una anàlisi detallada del cuc Moose, els mètodes que poden emprar els usuaris per determinar si els seus dispositius estan infectats, i instruccions per a la desinfecció. Més important encara, es proporcionen consells de prevenció per evitar la reinfecció.
No obstant això, probablement el més interessant de tot sigui tractar de comprendre la finalitat amb la qual es va crear el cuc Moose.
Durant la investigació, l’equip de ESET va observar que el cuc creava comptes falses en llocs com Instagram, i automàticament seguia als usuaris. En molts casos, l’increment de seguidors es frenava durant alguns dies, potser per no fer saltar els sistemes d’alarma automatitzats implementats per les xarxes socials per identificar conductes sospitoses.
moose-redes-sociales
La trista realitat és que hi ha molts individus i empreses que se les empesquen per manipular la seva reputació en els mitjans socials. A vegades no es tenen objeccions a contractar a tercers que els ofereixen un increment en la quantitat de visualitzacions d’un vídeo corporatiu, afegir seguidors a Twitter o aconseguir més fans de Facebook.
Sovint, aquests “tercers” es posen en contacte amb altres empreses. El perill rau en què puguin contractar criminals (potser sense si més no saber-ho) amb accés a la botnet de routers infectats amb Moose per dur a terme el frau de mitjans socials sol·licitat.
El fet que no es tracti de fans o visualitzacions de vídeos “reals” probablement passi desapercebut, o sigui ocultat pels equips de màrqueting desitjosos d’impressionar als seus caps.

ALTRES FINALITATS MALICIOSES POSSIBLES

A més del frau en les xarxes socials, el paper d’ESET també considera que el malware podria usar-se potencialment per realitzar altres activitats, com atacs de denegació de servei distribuït (DDoS), l’exploració de xarxes específiques (on treballa àrduament per passar els tallafocs) i activitats d’espionatge o segrest de DNS (podent conduir a webs de phishing ia altres atacs de malware).
Tampoc hem d’oblidar altres possibilitats com, per exemple, utilitzar els routers infectats com a proxy i connectar-se a través d’ells, fent més difícil la localització dels delinqüents.

CONCLUSIÓ

Un cop més, se’ls recomana als consumidors romandre atents, assegurar-se tenir instal·lats els últims pedaços de seguretat, i mai fer servir les contrasenyes predeterminades o fàcils d’endevinar en els seus dispositius connectats a Internet.
Per obtenir molta més informació sobre l’amenaça i la forma de protegir-te, llegeix el paper tècnic de l’equip d’experts de ESET “Dissecting Linux / Moose” (en anglès).
[av_notification title=” color=’blue’ border=” custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ size=’normal’ icon_select=’yes’ icon=’ue822′ font=’entypo-fontello’ av_uid=’av-21yesj’]
Artícle original del blog We Live Secutity de ESET
[/av_notification]

Infordisa

Infordisa

Departament de Marketing

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats amb *

Escriu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.