Ajudes i subvencions per a la indústria 4.0

En un entorn tan canviant com l’actual i amb una pandèmia ha alternat l’estabilitat dels mercats arreu del món, la competitivitat empresarial és la clau per a la subsistència de l’economia. Per aquest motiu, tant des dels governs europeus com des dels més locals, s’és molt conscient que és absolutament necessària l’optimització i actualització de les indústries de cada país. Sense optimització no hi ha competitivitat.
La Indústria 4.0 és la materialització d’aquesta optimització que passa sobretot per la transformació digital dels processos productius de les empreses. Dur a terme aquesta transformació implica molt sovint canvis estructurals que afecten a part o tot el conjunt de la companyia i per tant suposen importants inversions en desenvolupament i integració de noves eines. La Unió Europea, el Gobierno de España i la Generalitat de Catalunya són conscients d’aquest fet i ofereixen ajudes i subvencions per adoptar la Indústria 4.0.

 

Subvencions de la UE per a la Indústria 4.0

La Unió Europea ha dissenyat un seguit de subvencions per ajudar a les empreses a aplicar la transformació digital i convertir-se en Indústria 4.0

Horitzó 2020

Horitzó 2020 és el programa d’investigació i innovació més ambiciós mai posat en marxa per la Unió Europea (UE) i s’espera que generi importants avenços al teixit empresarial de la Unió. És un programa dotat de 80.000 M€ que es reparteixen al llarg de 7 anys (2014-2020) als que s’hi sumaran inversió privada i pública. D’aquesta inversió, 13.500 M€ aniran destinats al sector de la fabricació i amb una especial atenció a les PIMES.
Consulta el programa per a més informació.

Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER)

El Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) té com a objectiu enfortir la cohesió socioeconòmica dins de la UE corregint i minimitzant els desequilibris entre cada una de les regions. Aquest programa centra els seus esforços i inversions en diferents àrees prioritàries clau com:

 1. Innovació i investigació
 2. Programa digital
 3. Suport a les PIMES
 4. Economia de baixes emissions de carboni

Els recursos destinats a aquest programa dependran sempre de la categoria de cada regió.

 

Subvencions del Gobierno de España per a la Indústria 4.0

El Gobierno de España també disposa de subvencions específiques per a la transformació digital de les empreses. A continuació, en detallem algunes.

Indústria connectada 4.0

El programa Indústria connectada 4.0 pretén donar suport a projectes que persegueixin la transformació digital de les empreses industrials per tal que aconsegueixin evolucionar a l’economia digital. Concretament, aquesta actuació te com objectiu fomentar la incorporació de coneixements, tecnologies i innovacions destinades a la digitalització de processos i la generació de productes i serveis tecnològicament avançats i amb valor afegit.
Es tracta d’una subvenció reemborsable, d’un màxim del 80% del pressupost finançat, amb amortització màxima a 10 anys i 100.000€ d’import mínim pressupostat. Consulta el programa més a més informació.

Centre de Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI)

El Centre de Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) és un organisme del Ministerio de Ciencia e Innovación que fomenta la innovació a nivell tecnològic de les PIMES espanyoles via subvencions i ajudes reemborsables en part. Aquest programa finançat en gran part per fons FEDER planteja les següents propostes

 • Projectes I+D: Ajudes a projectes de I+D desenvolupats per empreses i destinats a la creació i millora significativa de processos productius, productes o serveis.
 • CIEN: Ajuda a grans projectes de I+D, desenvolupats en col·laboració efectiva per agrupacions empresarials, orientats a la realització d’una investigació planificada en arees estratègiques de futur i potencial de projecció internacional.

Es una subvenció reemborsable, d’un màxim d’un 85% del pressupost i amb amortització a 7-10 anys.

Cámara de comercio de España

L’objectiu principal del programa Indústria 4.0 de la Cámara de comercio de España és el d’ajudar en el 85% del pressupost en solucions i accions adaptades a les necessitats de les PIME amb 3 línies bàsiques d’actuació:

 • Aplicacions de gestió del negoci, solucions de Business Intelligence i plataformes col·laboratives
 • Comunicacions i tractament de dades
 • Hibridació del món físic el món digital amb robòtica avançada, IoT, fabricació 3D.

 

Subvencions de la Generalitat de Catalunya per a la Indústria 4.0

Des de la Generalitat de Catalunya es presenten diversos programes de suport a la Indústria 4.0.

Préstecs en condicions preferents

Aquesta proposta aporta fins al 2% de bonificació dels interessos d’operacions de crèdit destinades a finançar projectes de digitalització i transformació digital de la indústria del país.
Va dirigit a empreses industrials i de serveis de la producció – excepte les incloses en les divisions 10, 11 i 12 CCAE) – així com empreses industrials de nova creació. Les empreses de serveis a la producció han de demostrar el 50% de la facturació a empreses industrials.
L’import mínim subvencionable és de 3,5M€ per grans empreses i 0,5M€ per a PIMES.
Més informació

Cupons a la Indústria 4.0

Aquests Cupons tenen la missió d’aportar ajuts per a la contractació de serveis orientats a la Indústria 4.0 que permetin millorar els productes, serveis o processos de les empreses. Es poden bescanviar per un dels següents serveis:

 • Cupó diagnosi Indústria 4.0: permet la identificació d’oportunitats de millora per incorporar noves tecnologies que habilitin un canvi estratègic cap a la Indústria 4.0 amb la implantació de plans de transformació. L’import màxim és de 8.000€
 • Cupó implantació Indústria 4.0: integra i testeja tecnologies de la indústria 4.0 mitjançant proves pilot i accés a infraestructures tecnològiques o arquitectures singulars. L’ajut màxim d’aquest cupó és de 20.000€

 

Assessorament per trobar una subvenció

Escollir la  millor proposta de subvenció per a la Indústria 4.0 pot ser una tasca complexa i plena de detalls desconeguts que fan difícil tirar-ho endavant. A més, sovint el projecte empresarial pot contemplar diferents tipus d’inversions i marejar al sol·licitant amb infinitat de condicionants.
Per aquest motiu, des de la Secretaría General de Indústria y de la PYME (SGIPYME) es posa a la disposició de tot aquell interessat un servei gratuït d’assessorament personalitzat sobre finançament públic per empreses que vulguin dur a terme un projecte industrial.
Per accedir al servei, cal emplenar un formulari de sol·licitud i enviar-lo al correu electrònic que detallen a la pàgina web de Financia_Industria.
Més informació

Imatge de Infordisa

Infordisa

Departament de Marketing

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats amb *

Escriu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

/ Newsletter

Rep les noves publicacions d'aquest blog per email.
Subscriu-te per estar informat.

Altres temes que et poden interessar

Publicacions relacionades:

Publicacions SOC.infordisa

Últimes publicacions del Blog:

Últims feeds al Instagram: