Tendències tecnològiques previstes pel 2015

En el seu recent simposi Gartner Symposium/ITxpo 2014 a Orlando (EEUU), els experts en tecologia de Gartner van publicar el seu llistat anual de tendències tecnològiques previstes pel pròxim any 2015. Amb el notable creixement de l’impressió 3D i la tecnologia intel·ligent, tot sembla apuntar a que hi ha molt a tenir en compte de cara al nou any. Tot seguit us mostrem un llistat de les 10 tendències més estratègiques del 2015.

Computació a tot arreu

Atès que els dispositius mòbils continuen proliferant, Gartner prediu un major èmfasi en el servei a les necessitats dels usuaris mòbils en diversos contextos i entorns, en lloc de centrar-se només en els dispositius.
“Els telèfons i dispositius portàtils són ara part d’un entorn informàtic ampliat que inclou coses com ara l’electrònica de consum i les pantalles connectades en el lloc de treball i espai públic”, va dir el Sr Cearley. “Cada vegada més, és el medi ambient global que s’haurà d’adaptar a les necessitats de l’usuari mòbil. Això seguirà plantejant reptes de gestió importants per a les organitzacions a mesura que perden el control dels dispositius de l’usuari. També requerirà una major atenció al disseny de l’experiència de l’usuari . ”

L’Internet de les coses

La combinació de les fonts i els serveis de dades creats mitjançant la digitalització de tot el possible, crea quatre models d’ús bàsics: administrar, monetizar, operar i ampliar. Aquests quatre models bàsics es poden aplicar a qualsevol dels quatre “Internets”. Les empreses no han de limitar-se a pensar que només l’Internet de les Coses (Internet of Things) (actius i màquines) té el potencial per aprofitar aquests quatre models. Com a exemple, el model de pagament per ús es pot aplicar als actius, serveis, persones, llocs i sistemes. Empreses de tots els sectors podran aprofitar aquests quatre models. (Definició de la Viquipèdia aquí)

Impressió 3D

Les vendes d’impressores 3D creixeran un 98% durant el 2015, seguit d’un augment del doble de vendes pel 2016. L’impressió 3D aconseguirà el punt màxim durant els propers tres anys mentre creix el mercat per a les impressores 3D de baix cost ràpidament. Noves aplicacions industrials, biomèdiques i de consum continuaran demostrant que les impressores 3D son una solució real, viable i efectiva, que permet reduïr costos en prototips i fabricació ràpida.

Analítiques avançades, penetrants i invisibles

L’analítica es convertirà en el centre d’atenció degut al creixement de la informació generada i integrada en els sistemes estructurats i desestructurats, dins i fora de les empreses. Totes les aplicacions necessiten ser aplicacions analítiques. Les empreses necessiten gestionar i filtrar de la millor manera, quantitats enormes d’informació provinents de l’Internet de les coses (IoT), de les xarxes socials i dispositius portàtils, i llavors entregar de la manera més exacta, la informació correcta a la persona correcta, en el moment just. L’analítica es convertirà profundament, però de manera invisible, en quelcom integrat a la nostra vida. El Big Data es manté coma a un important potenciador d’aquesta tendència, tot i això l’atenció s’ha de centrar en primer lloc sobre pensar en grans preguntes i respostes, i en segon lloc, en el Big Data, ja que el valor està en les respostes i no en la mateixa informació.

Sistemes contextuals

L’intel·ligència dels dispositius sumada a la profunda analítica, desenvoluparà un conjunt de sistemes que prendran consciència del seu entorn i seran capaços de respondre correctament. La seguretat basada en el context és una aplicació jove d’aquest tipus de sistema, i pròximament n’apareixeran moltes d’altres. Entenent el context d’una consulta d’un usuari, les aplicacions no només s’ajusten a la seguretat en la resposta, sinó que també tenen en compte com la informació s’entrega a l’usuari, simplificant-li enormement la comprensió del creixent món de la computació.

Màquines intel·ligents

Les analítiques profundes aplicades a la comprensió del context aporten les les precondicions per a un món de màquines intel·ligents. Aquests factors combinats amb uns avançats algoritmes permeten al sistema entendre el seu entorn, aprendre per ells mateixos, i d’una manera autònoma. Ja existeixen prototips de vehicles autònoms, robots avançats o assistents personals virtuals, que evolucionaran ràpidament entrant a una nova era de màquines ajudants. L’era de les màquines intel·ligents serà la més trencadora de totes al llarg de la història de les noves tecnologies.

Cloud/Client computing

La convergència del núvol i la computació mòbil continuarà promovent el creixement de les aplicacions centralment coordinades que poden ser lliurades a qualsevol dispositiu. El cloud és el nou estil de computació auto-servei, i tant per a aplicacions internes com per aplicacions externes, es construirà en aquest nou sentit. Si bé els costos d’ample de banda de la xarxa poden continuar afavorint les aplicacions que utilitzen la intel·ligència i l’emmagatzematge del dispositiu client amb eficàcia, la coordinació i la gestió estaran basats en el núvol.
Amb el temps, les aplicacions evolucionaran per donar suport a l’ús simultani de múltiples dispositius. El fenomen de segona pantalla d’avui, se centra en la coordinació de la visió des d’un monitor amb l’ús d’un dispositiu mòbil. En el futur, els jocs i les aplicacions empresarials utilitzaran múltiples pantalles i explotaran els dispositius mòbils i altres dispositius per oferir una experiència millorada.

Aplicacions i infraesctructura definits per software

La programació fàcil i àgil és clau i bàsica per a aplicacions i infraestructura, per tal de permetre a les empreses la possibilitat d’oferir la flexibilitat necessària per a fer funcionar un negoci digital. Les xarxes, l’emmagatzematge, els centres de dades definits per software i la seguretat estan madurant. Els serveis al núvol són configurables per software a través d’APIs i les aplicacions també, cada vegada més, disposen de complexes APIs per accedir a les seves funcions i contingut de programació.

Infordisa

Infordisa

Departament de Marketing

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats amb *

Escriu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Altres publicacions que et poden interessar