Comparativa SAN vs. NAS

Davant la consulta d’un client sobre les diferències entre SAN i NAS, aprofitem per publicar un article que en detalla les característiques que els diferencien. Tant el SAN (Storage Area Network) com el NAS (Network Attached Storage) són solucions d’emmagatzematge en xarxa. En termes generals, un NAS és un únic dispositiu d’emmagatzematge que opera sobre els arxius de dades, mentre que un SAN és una xarxa local de múltiples dispositius que operen en blocs de disc.

 

Tecnologia SAN vs. NAS

Un NAS inclou un hardware dedicat que sovint és el cervell que es connecta a una xarxa LAN (generalment a través d’Ethernet i TCP/IP).
Aquest servidor NAS autentica clients i gestiona les operacions d’arxius de la mateixa manera que els servidors d’arxius tradicionals, a través de protocols de xarxa ben establerts com NFS i CIFS/SMB. Per reduir el cost en comparació amb els servidors d’arxius tradicionals, els dispositius NAS solen executar un sistema operatiu encastat en el mateix hardware.
Una SAN utilitza generalment connexions de fibra i connecta un conjunt de dispositius d’emmagatzematge que són capaços de compartir dades entre si a baix nivell.

Comparación SAN NAS

Models d’us SAN vs. NAS

L’administrador d’una xarxa domèstica o de petita empresa pot connectar un dispositiu NAS a la seva LAN. El NAS manté la seva pròpia adreça IP igual que els ordinadors i altres dispositius TCP/IP. Utilitzant un software que normalment es subministra amb el dispositiu NAS, els administradors de la xarxa poden configurar còpies de seguretat automàtiques o manuals i còpies d’arxius entre el NAS i tots els altres dispositius connectats.
Un NAS sol disposar de moltes gigues de dades, de fins a uns varis terabytes. Els administradors poden afegir més capacitat d’emmagatzematge a la xarxa mitjançant la instal·lació de dispositius addicionals NAS, tot i que cada NAS funciona de manera independent.
Els administradors d’infraestructures més grans poden requerir molta més capacitat en terabytes d’emmagatzematge centralitzat o moltes operacions de transferència d’arxius a alta velocitat. Quan la instal·lació d’un exèrcit de molts dispositius NAS no és una opció pràctica, els administradors poden instal·lar en canvi un únic SAN que conté un conjunt de discos d’alt rendiment per proporcionar la escalabilitat i el rendiment necessaris. En aquest cas, aquests administradors requereixen un coneixement i capacitació especialitzada per configurar i mantenir les xarxes SAN.

 

Convergència SAN vs. NAS

A mesura que tecnologies com TCP/IP i Ethernet proliferen a tot el món, alguns productes SAN estan fent la transició de canal de fibra a utilitzar el mateix enfocament basat en IP que utilitza el NAS. A més, tenint en compte els ràpids avenços de la tecnologia d’emmagatzematge en disc, els dispositius NAS d’avui dia ofereixen capacitats i rendiments només assolibles fins fa poc amb SAN. Aquests dos factors han donat lloc a una convergència parcial de NAS i SAN en l’emmagatzematge en xarxa.

 

Característiques

 NASSAN
Tipus de dadesArxius compartitsDades a nivell de bloc
Cablejat utilitzatLANFibra
Clients principalsUsuaris finalsServidors d’aplicacions
Accés a discA través del dispositiu NASAccés directe
Infordisa

Infordisa

Departament de Marketing

1 comentari

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats amb *

Escriu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

/ Newsletter

Rep les noves publicacions d'aquest blog per email.
Subscriu-te per estar informat.

Altres temes que et poden interessar

Publicacions relacionades:

Publicacions SOC.infordisa

Últimes publicacions del Blog:

Últims feeds al Instagram: