El dia d’Internet és una efemèride que es celebra a Espanya i en alguns països de Llatinoamèrica el 17 de maig per a commemorar el Dia Mundial d’Internet. Aquest dia es va celebrar per primera vegada el 25 d’octubre de 2005 i va ser impulsat per l’Associació d’Usuaris d’Internet.
Tothom connectat
Destacar que en aquesta edició, l’Associació ha impulsat un manifest per a poder facilitar l’accés i l’ús de les noves tecnologies a persones grans. L’objectiu que es persegueix és que ningú quedi “desconnectat” de les noves tecnologies. Podeu consultar el manifest a #ManifiestoMayoresDigitales
El dret d’accés a Internet és reconegut també com a dret humà fonamental de les persones per l’Organització de les Nacions Unides, vinculat a la llibertat d’expressió.
L’any passat en el blog d’Infordisa, per a celebrar el Dia Internacional d’Internet, us vam llistar nou consells per a navegar segur. Doncs per aquest any, us proposem fer una breu mirada enrere i reflexionar cap a on ens pot portar aquesta xarxa informàtica mundial de poc més de 50 anys de vida.
Historia d’Internet
US deixem com a introducció aquest interessant documental que parla de les fites més importants d’Internet.
Es considera que els inicis d’Internet son per allà l’any 1969, el mateix any en que l’home va arribar a la lluna. En aquella època el Departament de Defensa dels EUA va desenvolupar ARPANET, una xarxa d’ordinadors creada durant la Guerra Freda que tenia com a objectiu eliminar la dependència d’un Ordinador Central, i així fer molt menys vulnerables les comunicacions militars nord-americanes.
Avui en dia, Internet ha canviat les nostres vides, els nostres fills ja no entendrien un món sense aquesta xarxa. La dependència que hi tenim és molt gran.
L’ús d’internet ha canviat la manera de relacionar-nos amb el món i ha traspassat les barreres de la comunicació i les fronteres geogràfiques. Diversos sectors (comerç, govern, educació, salut, entre d’altres) han estat impactats per les xarxes d’informació, generant avenços que beneficien la humanitat.
Internet de les coses
Multitud de sensors instal·lats a les nostres vides permeten la captura de dades, com rellotges intel·ligents, mesuradors d’activitat, càmeres en edificis, micròfons o fins i tot els dispositius de telefonia mòbil. Davant d’aquesta ingent quantitat d’informació recollida, l’aprenentatge automàtic i la intel·ligència artificial ens poden oferir millores, per exemple, en la freqüència del transport públic o en la regulació del trànsit.
A causa de la hiperconnexió, avancem cap a la recerca de xarxes més eficients, sostenibles i acurades amb el medi ambient, amb més velocitat i menys latència. S’espera que el 6G sigui 50 vegades més ràpid que el 5G i que estigui al nostre abast passat l’any 2030. La pregunta ara és: què ens depara el futur?
L’Internet dels sentits
La següent revolució industrial, la de la computació cognitiva, buscarà la unió d’allò humà, físic i digital per intentar imitar el comportament del cervell humà. Els sistemes d’aprenentatge automàtics i el processament del llenguatge natural seran les dues disciplines amb més auge que mitjançant el reconeixement de patrons permetran experiències immersives. Ja avui dia els negocis que triomfen no són els que ofereixen sempre el millor producte, sinó els que ofereixen “una experiència”.
Segons una enquesta de Ericsson:
El 60% dels enquestats pensa que el cervell serà la interfície d’usuari en el futur
Alguns films ja pronosticaven la interacció amb les màquines de forma cognitiva. Tot i que és un tòpic, la realitat supera la ficció.
Serà interessant veure com evolucionarà Internet en els propers 50 anys, nosaltres hi serem presents per a viure-ho intensament. Ens hi acompanyes? 😉
/ Keep IT connected
1 comentari