Internet Explorer is dead, 1995-2022

Microsoft ja va anunciar l’any passat que Internet Explorer es retiraria el 15 de juny del 2022 i deixarà d’operar per a certes versions de Windows 10, a excepció de les aplicacions d’escriptori de Windows 10 LSTC, Server Internet Explorer 11 o el motor MSHTML (Trident).

A més, si algú ha tingut l’oportunitat d’iniciar el navegador Internet Explorer recentment ja haurà vist l’anunci juntament amb el suggeriment de canviar cap al nou navegador Edge. Segons Microsoft per navegar de manera més ràpida i segura.

Breu història d’Internet Explorer

Per conèixer els inicis d’Internet Explorer com un dels exploradors més utilitzats al món, ens hem de remuntar a l’estiu de 1995 quan aquest estava competint amb Netscape Navigator. És allà quan surt la versió de Spyglass Mosaic juntament amb les mostres inicials del sistema operatiu.

Internet Explorer sorgeix per iniciativa de Thomas Reardon que posteriorment, va dirigir Benjamin Slivka de l’octubre de 1994 fins el llançament del IE 3 (agost del 1996).

Dins de les versions d’IE la que aconsegueix més renom va ser la 4.0 perquè venia unida a ordinadors amb Windows, és quan es presenta als usuaris per primera vegada les característiques del que seria un escriptori actiu, que els permetia desplegar el contingut web a l’escriptori i actualitzar-lo a mesura que aquest canviava.

A finals de 1998, IE es va convertir en el navegador més popular del món i la seva quota de mercat va arribar a un màxim del 95% al 2004. Internet Explorer semblava inexpugnable.

El 2001, IE 6 es va presentar com el navegador per defecte al aparèixer Windows XP, i es va etiquetar com “un dels softwares menys segurs del planeta”.

Quan arriba l’IE 7, les coses canvien, la forta competència per part d’altres navegadors va iniciar la seva decadència i van haver de de reinventar-se.

Segons Benjamin Slivka, creador d’Internet Explorer, la caiguda del navegador IE va ser originada principalment per la decisió del CEO Steve Ballmer de deixar de treballar amb el IE per a Macintosh i de no portar-lo tampoc a l’iOS/iPhone/iPad d’Apple ni a la plataforma Android de Google. A mesura que els volums de dispositius mòbils van créixer ràpidament i van superar àmpliament els enviaments d’ordinadors personals, IE, ara només disponible a Windows, va quedar condemnat.

A més, la incorporació de Firefox (2004) y Chrome (2008) va accentuar la caiguda de quota de mercat. A finals del 2012 Chrome es va coronar com a navegador més popular.

A principis del 2020, Microsoft va tirar la tovallola i va anunciar que utilitzaria Chromium Engine per al Edge.

Segons el creador de IE, en aquells anys, la tecnologia de navegació web de Microsoft ja estava oficialment morta.

Fa 5 anys amb la presentació del nou Windows 10 s’anunciava també una nova era per a la navegació web de part de Microsoft, del llavors Project Spartan avui ja només en queda una versió en desús de Microsoft Edge anomenada “Legacy”

Des de la comunitat de Microsoft es fa una crida als usuaris de IE que s’actualitzin al nou Microsoft Edge.

Per als nostàlgics, us deixem amb l’espot promocional que es va fer servir el 2012 per al IE9

A more beautiful web is… Internet Explorer

Per acabar, us deixem amb l’evolució de la quota de mercat dels navegadors web d’escriptori més importants:

I si encara necessito utilitzar el Internet Explorer?

Si per algun motiu de compatibilitat es necessita continuar utilitzant el IE, es pot fer servir el Mode IE de Microsoft Edge. És una manera que porta integrat a Edge des de la versió 92 i, bàsicament, permet navegar com si estiguéssim usant Explorer. Hi ha dues variables:

 • Amb Windows 11, Internet Explorer no ve preinstal·lat, però ja es te el motor MSHTML integrat al propi SO per impulsar el mode IE a Microsoft Edge. En principi, no s’ha de fer res més.
 • Amb Windows 10, no s’ha de desinstal·lar Internet Explorer, ja que el Mode IE depèn d’Internet Explorer 11 per funcionar. Si es desinstal·la, el mode IE deixarà de funcionar.

Aquest suport, evidentment, no serà infinit. La data límit serà el 2029.

Curiositats del IE

El llarg període d’ús que ha tingut aquest navegador (27 anys de vida), ha provocat que encara a dia d’avui hi hagi molts serveis implementats que només són compatibles amb aquest navegador. És el cas del Congrés dels Diputats, que utilitzen el portafirmes a través d’aquest navegador. Aquest s’ha fet compatible  amb altres navegadors recentment. És més, fins fa relativament poc, certificats tan importants com el de la Seguretat Social o el Registre Mercantil només es podien aconseguir a través de IE.

I com a noticia “geek”, a la ciutat de Corea del Sud de Obeleu han construït una autèntica làpida on de forma sarcàstica si pot llegir “Va ser una bona eina per descarregar altres navegadors” 🤦‍♂️

Internet Explorer, 1995-2022 DEP

/ Newsletter

Rep les noves publicacions d'aquest blog per email.
Subscriu-te per estar informat.

Jordi Sala

Jordi Sala

Responsable de Marketing

2 comentaris

 1. Dues correccions:
  1) Vaig començar l’equip d’Internet Explorer l’octubre de 1994. Thomas Reardon va treballar per a mi en aquest equip i va tenir un paper molt valuós. Vaig dirigir l’equip fins al llançament d’IE 3 l’agost de 1996.
  2) La caiguda d’Internet Explorer no va ser causada per Firefox i Chrome. Més aviat, va ser la decisió del CEO Steve Ballmer de deixar de treballar en IE per a Macintosh ca. 2004 *i* per la seva decisió de no portar Internet Explorer a l’iOS/iPhone/iPad d’Apple ni a la plataforma Android de Google. A mesura que els volums de dispositius mòbils van créixer ràpidament i van superar àmpliament els enviaments d’ordinadors personals, IE, ara només disponible a Windows, va quedar condemnat.
  Gràcies!
  –Ben Slivka
  = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
  Two corrections:
  1) I started the Internet Explorer team in October 1994. Thomas Reardon worked for me on that team, and played a very valuable role. I led the team through the release of IE 3 in August 1996.
  2) Internet Explorer’s downfall was not caused by Firefox and Chrome. Rather, it was CEO Steve Ballmer’s decision to stop working on IE for Macintosh ca. 2004 *and* by his decision not to port Internet Explorer to Apple’s iOS/iPhone/iPad nor to Google’s Android platform. As mobile devices volumes grew rapidly and vastly surpassed personal computer shipments, IE — now only available on Windows — was doomed.
  Thank you!
  –Ben Slivka

  • Moltes gràcies Sr. Slivka per la seva puntualització, hem actualitzat el post.
   Des de Infordisa, volem agrair-li les seves fites aconseguides amb el navegador Internet Explorer, el navegador que ens ha vist créixer a tots. Enhorabona per tota la seva feina realitzada 👍

   Thank you very much Mr. Slivka for his punctuation, we have updated the post.
   From Infordisa we want to congratulate him for the successes achieved. Internet Explorer is the browser with which we have grown and learned the potential of the Internet. Congratulations on all your hard work 👍

   / Keep IT going

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats amb *

Escriu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Altres publicacions que et poden interessar