Les empreses hauran de registrar i guardar els horaris dels treballadors per llei

En aquest article, mostrem els efectes i conseqüències a les empreses del projecte de llei del Govern Espanyol per reformar l’estatut dels treballadors.

[av_hr class=’full’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ av_uid=’av-13ejscu’]

Els últims mesos hem sentit a parlar de la reforma de l’estatut dels treballadors i el control horari. Però en què consisteix aquesta reforma? 

Han sigut multitud els mitjans de comunicació que han fet ressò de la proposta per modificar l’estatut dels treballadors per part del Ministeri de Treball, amb el suport de CCOO i UGT. S’han creat de rumors, però en què consisteix exactament aquesta reforma?

D’entrada, la proposta obligarà a les empreses a registrar la jornada laboral de tots els empleats. Això, permetrà als treballadors, el dret bàsic de conèixer la durada i la distribució de la jornada ordinària de treball i el seu horari.

Això evitarà 

 • Hores extres sobre la jornada màxima anual.
 • Aixecar actes de liquidacions de quotes a la seguretat social.
 • Evitar que no es compleixi la jornada anual prevista per treballador

Afectes pels treballadors

 • Tots els treballadors hauran de fitxar a l’entrada i la sortida de la feina.
 • Controlar el pagament de les hores extres, i per tant, cobrarles.
 • Evitar contractes a temps parcial de forma fraudulenta, pagant menys a treballadors que realment treballen a jornada completa. Per tant, un contracte just per tots els treballadors.

Afectes per les empreses

 • Obligades a registrar les hores treballades.
 • El registre serà diari.
 • Haurà de reflectir l’hora exacta d’entrada i sortida
 • A final de mes informar a cada treballador de les hores ordinàries i extres realitzades, i enviar-la als sindicats.
 • Guardar els registres d’horaris fins a quatre anys.
 • Declarar i pagar les hores extres.

Malgrat la normativa no ser vigent, les grans empreses compleixen aquests requisits des de fa anys pel que la normativa afectarà principalment a petites i mitjanes empreses, pel que l’acció de fitxar en entrar i sortir de la feina, serà obligatori per tothom.

La cara oculta de les hores extres actuals

 • 410.000 treballadors fan hores extres i no les cobren ni són reflectides en la nòmina. Per aquest forat horari, desapareixem milers de posicions de treball.
 • 9 milions d’hores extres il·legals a Espanya setmanalment sense cotitzar. La qual cosa fa que la seguretat social deixi d’ingressar fins a 2.000 milions setmanals.
 • Utilització perversa de l’horari parcial, ja que algunes empreses contracten els treballadors per 4h diàries i acaben treballant 8 i 9h diàries
 • Els sectors on es fan més hores extres sense cobrar, és el sector financer, immobiliari, científic i formació.
 • Es calcula que si és poses fi a la mala pràctica de les hores extres, es podrien crear fins a 74.700 noves posicions de treball a temps complet.

Per tant, serà d’obligació per llei a totes les empreses a registrar l’horari dels seus treballadors.
La llei també pretén establir la desconnexió digital, la qual el dia d’avui està establerta tan sols en treballadors públics. La desconnexió digital, té com a principal objectiu que els treballadors no hagin de contestar ni atendre trucades i/o correus fora del seu horari laboral, amb l’objectiu d‘eliminar el risc de patir fatiga informàtica i millorar la conciliació de la vida laboral i personal dels treballadors, donar-ne copia als representants dels treballadors quan ho demanin i guardar la documentació durant uns anys per les inspeccions de treball.

Mitjans de comunicació

Logo tv3
Logo rtve
Logo lasexta
Logo antena3La teva sol·lució, CORUS RH

Corus RH és un software de control de presència amb enormes possibilitats de control i gestió horària. Ja pot gestionar un control exhaustiu de les entrades, sortides, absències, la puntualitat i moltes més opcions dels seus treballadors.

Infordisa

Infordisa

Departament de Marketing

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats amb *

Escriu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Altres publicacions que et poden interessar