Multi-proveïdor o Proveïdor únic?

La diversificació de proveïdors és la nova manera de treballar en outsourcing d’IT. Però, què passa quan les coses van malament i no hi ha una sola cara a la qual demanar explicacions?

Els processos d’externalització s’estan incrementant a nivell global, portant-se a terme la substitució de multitud de processos de negoci. Això està generant entorns tecnològics complexos i una diversificació dels proveïdors.

Aquesta “diversificació” porta dificultats en la gestió dels contractes, la definició de funcions i responsabilitats i els nivells de servei esperats.

L’outsourcing de múltiples proveïdors és més complicat perquè els serveis, en rares ocasions, es poden executar de forma aïllada d’altres serveis.

És un desafiament aconseguir que empreses que estan lluitant per conquerir als seus clients, treballin juntes dins d’ells. Quan hi ha un problema amb els serveis, les coses poden ser encara més difícils. Per exemple: si té a un proveïdor executant les operacions de xarxa, un altre el manteniment dels servidors i equips, i a un tercer fent el manteniment de les aplicacions, quan els usuaris tinguin problemes amb l’accés a les eines que necessiten per realitzar-la , de qui és la culpa? A qui van?

¿MULTI-PROVEÏDOR O PROVEÏDOR ÚNIC?

Proveïdor Únic?

 • Algú assumeix la responsabilitat total
  Quan alguna cosa va malament, tots els teus proveïdors reconeixen la seva part de “culpa”? Probablement la culpa estigui repartida entre més d’un d’ells … Això comporta a una gran lentitud en la resolució d’incidències i el desgast dels Gestors.
  Un proveïdor únic permet detectar i abordar molt més àgilment el problema. Sigui quina sigui la incidència, hi ha algú que és completament responsable.
 • Més temps per innovar 
  Allibera al departament d’IT permetent que es centri directament en els processos que realment aporten valor al teu negoci.
  Comptar amb un sol proveïdor de serveis gestionats que doni resposta a totes les teves necessitats tècniques, significa descarregar de temps i recursos al teu equip IT, i dedicar-lo a allò que permeti l’avanç del teu negoci: la innovació.
 • Treballar amb més agilitat
  Liderar un projecte tecnològic a nivell intern sempre és un repte; si li afegim haver de coordinar una llista de proveïdors, l’ajuda externa pot arribar a convertir-se en tot el contrari.
  Si disposem d’un sol proveïdor, que coneix tota la infraestructura i tots els serveis, i que entén el nostre negoci, el treball conjunt funciona de forma molt més fluïda. Comptar amb un únic punt de contacte que centralitzi totes les peticions simplifica la comunicació i agilitza els processos.
 • Major y millor operabilitat
  La disparitat de tecnologies i llenguatges IT d’una mateixa empresa, pot arribar a ser un veritable problema a l’hora d’evolucionar. Amb diferents proveïdors, no es garanteix que els serveis s’integrin fàcilment els uns amb els altres.
  Com garantir la capacitat d’integració entre totes les parts de la seva infraestructura? Concentrant tots aquests serveis en un mateix proveïdor. Els serveis seran perfectament complementaris i han d’estar dissenyats, operats i suportats per un mateix equip humà.
 • Estalvi en costos
  Un proveïdor al qual se li sol·licita una solució de diversos serveis, és capaç d’oferir uns costos menors a la suma que emetrien per separat diversos d’ells. Tant la facturació, com el suport i la seguretat queden unificats i resulten més eficients. A més de comportar un estalvi econòmic, comporta un estalvi de temps i problemes al departament de comptabilitat i al departament legal, ja que han de comunicar amb un sol interlocutor.
  Finalment també permet estalviar recursos al teu departament IT, ja que no ha de dedicar-se a la coordinació, supervisió i comunicació amb un grup de proveïdors.

 

Multi-proveïdor?

 • Les funcions i responsabilitats no estan ben definides
  El risc més important és la falta de compliment i el cost o dany que repercuteix al client final.
  La coordinació entre proveïdors en l’anàlisis de la causa del conflicte i la resolució de problemes, és un tema difícil de portar a terme. 
 • Crear acords de nivell de servei (OLA – Operating Level Agreements)?
  Els OLA estableixen com les parts involucrades en el procés de lliurament de serveis d’IT interactuen entre si, per tal de mantenir el rendiment.
  La majoria dels proveïdors no està d’acord en assumir la responsabilitat addicional dels OLA. 
 • Invertir en Integració i Gestió de Serveis
  El veritable risc per als clients en els contractes de múltiples proveïdors és la pèrdua de control.
  Si el client opta per l’opció de múltiples proveïdors, hauria d’invertir en una eina d’integració i gestió del servei.
  Els contractes amb múltiples proveïdors incrementen el risc de fallades d’integració, el client assumeix molta més responsabilitat per l’administració dels múltiples proveïdors, el que significa que ha de planejar acuradament la coordinació entre aquests i invertir més en la integració i gestió d’ells. 
 • Assegurar-se que els proveïdors parlen el mateix idioma
  Hauria de requerir que cada proveïdor presenti un informe amb l’anàlisi de la causa arrel de cada assumpte, problema o incident.
  Si el seu director financer no pot tancar els llibres comptables, no li importarà si ha estat perquè la xarxa no estava disponible, si va caure el servidor, o si és per què l’aplicació no ha rebut el manteniment adequat.
  Haurà de tenir un mesurament del rendiment de cada un dels seus proveïdors.
 • Fer de Mediador
  Si realment vol resoldre el problema / incidència, haurà de fer de mediador en el conflicte entre proveïdors, estant enmig de discussions contencioses sobre temes que, probablement se li escapin als seus coneixements. 
 • Els proveïdors necessiten un lloc a la seva taula
  Els proveïdors participaran de les decisions generals sobre la governança de serveis que afecten les seves responsabilitats. Ha de tenir molta confiança en ells per fer-los un lloc a la seva taula.
 • Estar pendent de la cooperació
  Els proveïdors poden acceptar noves obligacions, però la responsabilitat que això funcioni recaurà en el client final. Ells hauran d’estar pendents que els proveïdors puguin interactuar i que hi hagi menys risc de no complir les seves obligacions, si no es fa així, les tensions entre proveïdors creixerà i els servei es veuran afectats.

 

Conclusions

Un model multi-proveïdor pot ser un bon mètode per a fomentar la competència, però si el client final no està centrat en el seu paper de gestor del contracte, no hi haurà possibilitat ni per al creixement i ni per a la longevitat d’aquest.

Optar per un únic proveïdor, ofereix el client més oportunitats de negociació, més transparència, més facilitat de seguiment, millor maneig de la relació, col·laboració en la innovació, millores planificades i intercanvi d’informació, i una millor resposta per part d’aquest.

Si la finalitat del client és delegar els serveis IT per alliberar-se de treball i responsabilitats, optant per l’opció de multi-proveïdor no ho aconseguirà.
Infordisa, el teu departament IT: Un sol telèfon, totes les solucions.

Infordisa

Infordisa

Departament de Marketing

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats amb *

Escriu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

/ Newsletter

Rep les noves publicacions d'aquest blog per email.
Subscriu-te per estar informat.

Altres temes que et poden interessar

Publicacions relacionades:

Publicacions SOC.infordisa

Últimes publicacions del Blog:

Últims feeds al Instagram: