Tot el que necessites saber sobre la llei antifrau

Ja fa un temps t’anunciàvem la “Ley Crea y Crece” que obliga a les empreses i professionals a la facturació electrònica, en aquesta publicació et resemim tot el que necessites saber.

La Llei 11/2021, col·loquialment coneguda com a llei antifrau, suposa novetats molt importants en la lluita contra el frau fiscal per a tot l’ecosistema empresarial. Les més novetats més destacades afecten la Llei General Tributària però, sobretot, els softwares de comptabilitat i facturació de les empreses hauran d’estar certificats adaptant-se a un conjunt de mesures antifrau.

Què és?

La nova llei antifrau sobre facturació afecta a tots els processos de gestió interns i els softwares  informàtics de facturació.

Aquesta llei exigeix ​​que el software que suporti processos comptables de facturació, o de gestió, garanteixi la “integritat, conservació, llegibilitat, traçabilitat, accessibilitat i inalterabilitat dels registres”.

A qui afecta?

A totes les empreses o autònoms que emetin factures a Espanya, excepte que resideixin a les canàries o territori foral o que estiguin acollides al SII.

En què afecta?

S’ha de disposar d’un software certificat per Hisenda que emeti factures amb un codi QR i que s’enviïn automàticament a l’Administració Pública.

Dates claus

Període voluntari 1/7/2023
Període sancionador i obligatori 1/7/2024

Sancions

Les sancions per al incompliment de la llei seran d’entre 50.000 a 150.000€, tant per a empreses com per a fabricants de software que comercialitzin un programari que no estigui homologat per l’administració.

Infografia Sage sobre les claus de la Llei Antifrau

A causa de la llei antifrau, els autònoms, pimes i assessories i despatxos professionals hauran de disposar d’un programari de comptabilitat i facturació com el de Sage, adaptat a un conjunt de mesures destinades a evitar-ne el doble ús.

FAQs sobre la llei antifrau

La Llei 11/2021 incorpora reformes de gran impacte a tot l’ecosistema empresarial en matèria tributària. Entre altres, destaca el canvi en els pagaments en efectiu, el límit del qual passa de 2.500 a 1.000 euros, així com nous requisits en els programaris de comptabilitat i facturació de les empreses per evitar la facturació paral·lela.

Les noves mesures afecten autònoms, petites i mitjanes empreses, i assessories i despatxos professionals que exerceixin una activitat econòmica.

La nova normativa va entrar en vigor el juliol del 2021 per a totes les mesures, excepte per a la qual afecta l’obligació de comptar amb un programari antifrau (que va entrar en vigor l’octubre del mateix any).

La data en què comença el període sancionador és el 01/07/2024 però no esperis aquest dia per actualitzar-te perquè no és només una actualització del teu programari, has de canviar la teva forma de facturar.

La llei antifrau busca posar setge al programari de doble ús, aquell que permet portar una facturació paral·lela a l’oficial. Per això, els programes de facturació hauran d’estar certificats i els registres s’hauran d’ajustar a una sèrie d’especificacions.

Un programari antifrau serà un programa de comptabilitat, facturació o gestió que estigui correctament ajustat als requisits que estableix la nova llei antifrau, reglament i altres mesures.

El programari de doble ús és aquell programa de comptabilitat, facturació o gestió que permet a qualsevol empresa portar una facturació paral·lela a l’oficial.

No es podran eliminar o modificar factures; la factura inclourà un codi QR amb la informació de la factura i s’hauran d’enviar les factures a l’administració pública.

Les sancions finals no es coneixen fins a la publicació del reglament, on es desenvoluparan els requisits específics que han de complir els programes de facturació. De moment, constituiran una infracció greu amb sancions de 50.000 euros la mera tinença d’un programa que permeti la destrucció o manipulació de les factures (és a dir, el doble ús).

No, necessites un programari certificat per Hisenda que compleixi els requisits de la llei antifrau.

Compleix la llei antifrau amb Sage

Contacta amb nosaltres

Imatge de Jordi Sala

Jordi Sala

Responsable de Marketing

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats amb *

Escriu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

/ Newsletter

Rep les noves publicacions d'aquest blog per email.
Subscriu-te per estar informat.

Altres temes que et poden interessar

Publicacions relacionades:

Publicacions SOC.infordisa

Últimes publicacions del Blog:

Últims feeds al Instagram: