Continuitat de negoci

És impossible garantir la seguretat total de la informació, la qual cosa significa que les empreses han d’estar preparades per reaccionar davant un possible desastre que pugui paralitzar ala seva activitat. Avui en dia, rebre un atac informàtic i perdre totes les dades és quelcom comú que de ben segur hem viscut amb més o menys proximitat. La informació amb la que treballen les empreses és un actiu essencial per al seu negoci, i quedar-se sense aquest actiu pot impedir treballar de manera temporal o permanent.
Davant d’una eventual pèrdua de dades per atac o per accident, cal que contemplem els següents aspectes que permetran assegurar la continuïtat de la nostra activitat i de l’empresa:

Pla de continuïtat de negoci

El pla de continuïtat de negoci és un recull de pautes que indiquen com actuar davant d’un possible desastre. Aquest pla es presenta com una política de seguretat que ha de definir un seguit de punts clau:

  • Identificar els actius crítics. Cal que tinguem reconeguts aquells actius que son condicionants per a la continuïtat del negoci. No és igual de crítica la documentació comercial en PDF que la base de dades del nostre sistema ERP.
  • Definir responsabilitats. Ha de quedar molt clar qui s’ha de fer càrrec de la situació en cas de desastre, per tant és important marcar rols i responsabilitats dels actors en aquesta situació.
  • Realitzar una anàlisi de riscs. Per tal de classificar els actius, determinarem quines dependències tenen, quant temps podem estar sense aquest actiu, i quin temps mínim de recuperació seria acceptable.
  • Definir política de comunicació. Davant un desastre, pot ser molt important la comunicació als afectats o a les autoritats pertinents, per tant cal definir el missatge que s’ha de transmetre i com fer-ho.
  • Marcar la periodicitat de revisió. Aquest pla no pot quedar-se obsolet, per aquest motiu ha de tenir una data de caducitat que asseguri que periòdicament es revisa i se’n comprova la validesa.
  • Escollir l’estratègia de continuïtat. Quina serà l’estratègia més adequada per a la nostra empresa? Haurem de valorar si podem plantejar solucions de backup estàndard o caldrà dissenyar sistemes Disaster Recovery (DR)

[av_hr class=’big’ icon_select=’yes’ icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ position=’center’ shadow=’no-shadow’ height=’50’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ custom_border_color=” custom_icon_color=” id=” custom_class=” av_uid=’av-zew40i’ admin_preview_bg=”]

Backup

El backup és un sistema que te com a objectiu emmagatzemar de tota la informació i el seu històric, de manera continuada, i ser capaç de poder-lo restaurar en qualsevol moment sense afectar a la integritat de les dades. Com a sistema pot suposar un temps alt de recuperació, però és imprescindible per recuperar la normalitat.
Seguint estratègies com el backup 3-2-1, qualsevol empresa pot obtenir les màximes garanties amb els mínims recursos. Aquesta estratègia respon a les següents claus:

3: Disposar de 3 còpies de cada arxiu (l’original i dues còpies)

2: Utilitzar 2 suports de còpies diferent, per plantejar diferents escenaris de desastre

1: Ubicar 1 de les còpies fora del centre principal, per evitar desastres físics com incendis o inundacions.

És un sistema amb un cost baix però amb un temps de restauració més alt.
[av_hr class=’big’ icon_select=’yes’ icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ position=’center’ shadow=’no-shadow’ height=’50’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ custom_border_color=” custom_icon_color=” id=” custom_class=” av_uid=’av-zew40i’ admin_preview_bg=”]

Disaster Recovery (DR)

Un sistema DR o Disaster Recovery va molt més enllà d’un sistema de backup. El que busca és garantir les dades i també els processos, fent-los disponibles amb una menor finestra temporal.
El sistema Disaster Recovery planifica el sistema necessari per tal que en un cas de desastre, existeixi una alternativa disponible de manera immediata que afecti molt menys la continuïtat del negoci. Permet no dependre de temps de recuperació o restauració, i proposa derivar l’activitat a un sistema alternatiu que, encara que sigui de manera temporal, es presenti com a sistema principal. D’aquesta manera el temps de recuperació del sistema afectat no perjudica la continuïtat de l’activitat.
Es tracta d’un sistema amb un cost més alt però amb un temps de restauració mínim.
Si vol valorar quin és el plantejament de continuïtat de negoci que més s’ajusta a les seves necessitats, el nostre equip de professionals aportarà una visió crítica i conclourà la millor estratègia per a la seva empresa.

Imatge de Infordisa

Infordisa

Departament de Marketing

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats amb *

Escriu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

/ Newsletter

Rep les noves publicacions d'aquest blog per email.
Subscriu-te per estar informat.

Altres temes que et poden interessar

Publicacions relacionades:

Publicacions SOC.infordisa

Últimes publicacions del Blog:

Últims feeds al Instagram: